Драго Драганов отново водещ на Фестивала за поп и рок музика София 2023

Драго Драганов отново водещ на Фестивала за поп и рок музика София 2023

По случай празника на столицата, на 18 септември, от 19:00 часа, зала 1 на НДК отново ще събере изявени творци и почитатели на българската поп и рок музика на ХIII издание на Фестивала за поп и рок музика – "СОФИЯ 2023".

Утвърдени и млади български автори и изпълнители ежегодно се състезават в най-престижния конкурс за нова българска поп и рок песен в София с нови песни в стил поп и рок.

Тази година за призовите места се състезават 14 песни, представени от: Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, Искрен Пецов & Латинопартизани, Симеон Владов, Божидара Симеонова, Георги Низамов, Ивета Петрова, Димитър Нинов & Любена Нинова, DEJA VU и Групите: "Фанданго", "Конкурент", "Хоризонт", "Реюнион", под съпровода на Фестивален оркестър "София".

Фестивално жури и Жури на медиите, в реално време, пред публиката, ще дадат своите оценки. Интересни и важни са и авторите на песните.

Маргарита Хранова ще изпълни песента "Моят ден бъди", по музика и текст на Биляна Ангелова и аранжимент на Светозар Заров, а "Чай от ласки" ще ни предложи Нели Рангелова, по музика и аранжимент на Рафи Жамакорцян и текст на популярния вече текстописец и лице на БНТ, Костадин Филипов.

Един утвърден творчески екип от Илия Ангелов и Живко Колев участват с песента "Китарите още звънят", а на "Автостоп" ще ни чакат Искрен Пецов и Латинопартизани.

Владо Димов тази година участва в конкурса като автор на песента "Утре е за други двама", аранжимента, на която е дело на Краси Гюлмезов, текст на Емилиана Стоименова, а изпълнението е на младата певица Ивета Петрова.

Носителят на "Икар" за дублаж - "Златен глас" и един от участниците в проекта "Пеещите артисти" – актьорът и певец Симеон Владов ще ни качи на "Влакът живот" по музика и аранжимент на Иван Йосифов и текст на Божидар Коцев.

Летен спомен ще ни върне отново на морето с авторската песен "Кадилака" на още един актьор и изпълнител Георги Низамов.

От Бургас ще гостуват с "Красива тишина" вокално трио "DEJA VU", а автори на песента са Мирослав Станчев, Яна Вълчева и Стойо Стоев.

Авторският екип Димитър Гетов и Джина Дундова представят тази година песента "Любовта е като старо вино" в изпълнение на Димитър Нинов, който освен това е и лекар. На сцената с него ще участва и дъщеря му - певицата Любена Нинова.

Дебют като автор и изпълнител на фестивала има младата Божидара Симеонова, която ще изпълни песента "Спасение" по текст на Лина Борджиева.

Интересно е и участието на рок групите тази година. Песните, които участват, са: "Не се страхувай" на група "ХОРИЗОНТ", песен на пианиста на групата Димитър Бенков по текст на солиста Валери Славчев. "Искам" е авторска песен на соло вокалиста и основател на група "КОНКУРЕНТ" Емил Анчев, а песента, която пристига от морската столица Варна - "Любовта", е по музика и текст на Христо Стефанов, в изпълнение на група "ФАНДАНГО". "Шеметен кръг" се казва песента по музика, текст и аранжимент на Петко Мюфтиев, в изпълнение на "РЕЮНИОН". В групата участват и трио Ла Ти Да.

Докато резултатите бъдат обработени, организаторите са подготвили мини рецитал от Програмата "Звездите на независимата музика" с участието на Петя Буюклиева, дует "ШИК", Милена Славова, Калки и Мартина, група "Спринт", Дует с Кауза – Галя Георгиева и Наско Лазаров, дует WELL, със специалното участие на Йорданка Христова.

Гала концертът ще завърши с бляскава и тържествена церемония по награждаване на призовите места в Конкурса за нова българска песен "София" 2023 в присъствието на официални гости.

Специален плакет за цялостно творчество ще бъде връчен на голямата певица Йорданка Христова, която тази година отбелязва своя юбилей и 60 години на сцената, както и посмъртно на големия композитор проф. Захари Георгиев, който бе неизменна част от фестивала 13 години, както и член на фестивалното жури.

Събитието се заснема и излъчва в ефира на Българската национална телевизия и е съпроводено от живи включвания от "бекстейч", откъдето публиката и зрителите на БНТ стават свидетели на емоцията и творческото вдъхновение, тъй като в него присъстват всички творчески екипи.

Фестивалът се организира от Столична община и Сдружение "Спринт Продакшън", с подкрепата на Министерство на културата, БНТ, БНР, НДК и в партньорство със сдружение "Независими автори, музиканти и продуценти" /СНАМП/.

Фестивалът за поп и рок музика "София" е единствения музикален форум, с благотворителна кауза.

Песента на Публиката се избира от зрителите, слушателите и публиката, като песента – фаворит може да бъде подкрепена със SMS на единен дарителски номер 17 777 с текст DMS BUDNI + съответния номер на песен (напр. DMS BUDNI 1, DMS BUDNI 2, DMS BUDNI 3 и т.н. до 14). Цена на един SMS e 1.00 лв. (за абонати на Telenor, VIVACOM и A1). Средствата са в полза на Благотворителната кампания на Столична община

"Нека бъдем по-добри", която и тази година подкрепя каузата: Информационна кампания в подкрепа на жени с репродуктивни проблеми "Да сверим биологичния си часовник навреме".

Каузата е от изключително значение за демографската политика на страната ни и отправя послания, насочени към превенция и опазване репродуктивното здраве на младите хора в България./show.blitz.bg

Коментирай

Йордан Фандъков

Йордан Фандъков 16.09.2023 0:18

За какви феноменални вехти, мухлясали глупости отиват парите на Столична община...