Жени Живкова разкри неподозирани факти за близките си (СНИМКИ)

Жени Живкова разкри неподозирани факти за близките си (СНИМКИ)

Тази година се навършват 40 години от първата Международна детска асамблея „Знаме на мира”. По този повод на 8 ми юни деца от цяла България ще изнесат концерт в парка край монумента „Камбаните” в София.

Комплексът е открит през 1979 г. по идея на Людмила Живкова във връзка с домакинството на България на детската асамблея "Знаме на мира" под егидата на ЮНЕСКО, пише "Lupa.bg". Инициативата е планирана като еднократна, но заради положителния международен отзвук е решено срещите да станат традиция. След 1990 г. обаче инициативата "Знаме на мира" престава да съществува.

През 1999 г. Евгения Живкова – моден дизайнер, дъщеря на Людмила Живкова и внучка на Тодор Живков, възстановява асамблеята.

Сега Жени Живкова и нейната Фондация "Людмила Живкова - "Знаме на мира" организира юбилейния концерт в днешния ден. По време на събитието ще бъдат наградени и млади български таланти, допринесли за спорта и изкуството в страната. 

Връщайки лентата назад Жени Живкова прави своя любопитен паралел между Първата детска световна среща у нас през 1979 . и организираната 40 години по-късно асамблея.

"ООН обявява 1979 г. за Международна година на детето и по този повод България се възползва от това решение и предлага в София да бъде организирана Международна детска асамблея. Това е една инициатива, която през онези години е подкрепена от много държави, също и от много международни организации като УНИЦЕФ и ЮНЕСКО.

Тя е под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО Амаду Махтар М'Боу и това е едно международно събитие, което дава възможност на децата да бъдат подкрепени и да бъдат стимулирани техния талант и техните изяви. Това е и нова форма на дипломация", споделя в интервю пред изданието Живкова. И продължава с охота да разкрива интересни подробности от онова време:

"След 1989-90 г. обаче Център "Знаме на мира", който бе създаден преди това, бе закрит и всъщност контактите, които са създадени преди това, на практика бяха загубени.

Затова през 1999 г. по повод 20-та годишнина от създаването на Първата детска асамблея реших да създам Фондация „Людмила Живкова – "Знаме на мира", която да продължи идеите на движението „Знаме на мира“ - подкрепа на младите таланти и на децата, които биха искали чрез творчеството и чрез това, което създават и което научават да бъдат подкрепени и да могат да създават връзки помежду си и да се изявяват.

Това е смисълът на днешните асамблеи "Знаме на мира". През годините досега са проведени 10 асамблеи в София, Враца и в Казанлък и действително това е един стимул за децата да покажат какво са научили и да се представят пред хората и да получат нашата подкрепа".

По отношение на майка си Людмила Живкова Жени Живкова е не по-малко обстоятелствена, а фактите, които разкрива, със сигурност ще се предизвикат много коментари.

"Майка ми желаеше да има по-тясно сътрудничество между държавите, тъй като естествено историята на древните народи се преплита, като се започне още от траките, прабългарите и славяните.

Може да се каже, че има преплитане на източната култура с културата на народите, които живеят по нашите земи и всъщност голяма част от инициативите, свързани с представянето на българските съкровища по света беше една от идеите на майка ми да се покаже древната българска история и да се покажат връзките, които българската държава е имала със света по онова време".

Любопитен факт несъмнено е и този какво е правила невръстната тогава Жени Живкова по време на участието iи в първата Детска асамблея.

"На Първата асамблея рисувах върху асфалта пред Народната библиотека. Бях написала и едно музикално произведение и то бе публикувано в книжките, които излязоха тогава по повод на първата Детска асамблея.

През следващата среща, която беше през 1980 г., бях в щаба на асамблеята, т.е. бях едно от децата, които помагаха за организацията. По време на първата асамблея имах възможност, заедно с другите деца, да бъда в общежитията, в които бяха настанени всички участници – и чуждестранни, и български и да създам различни контакти и заедно с тях да обикалям по различни събития.

Не съм се деляла от тях и аз бях активен участник и имам много мили спомени, защото тогава създадох няколко приятелства."

И въпреки тежестта на миналото и някои политически интерпретации и последици в него, през годините се оказва, че емблематичната Асамблея "Знаме на мира" не е забравена от редица държавници.

"През годините след създаването на Фондация "Людмила Живкова – Знаме на мира" и на възраждане на инициативата имаше морална подкрепа от редица държавници.

Георги Първанов в качеството му на президент, Огнян Герджиков като председател на Народното събрание, Сергей Станишев в качеството му на министър-председател бяха патрони на различни събития под егидата на асамблеята. Сега на 8 юни патронажът ще бъде на вицепрезидента г-жа Илияна Йотова. В галерия „Средец” от 16 до 30 септември ще се организира изложба с рисунки от фонда на Асамблеята. От 12 до 26 ноември в галерия „Сезони” ще се организира още една изложба с фотографии от Фонда на "Знаме на мира", пояснява още Жени Живкова.

За нея са особено ярки и спомените, свързани с дядо й Тодор Живков. Всъщност Жени Живкова възстановява инициативата три години след неговата кончина, но по-интересно е дали приживе двамата са коментирали подобна стъпка.

"Дядо ми винаги е смятал, че идеята може да се възроди и може да бъде подкрепена. В крайна сметка това е инициатива на България, която надхвърля идеологията и защо не идеите за подкрепата на младите хора да не продължат и в днешно време.

Вижте колко други организации се опитват да правят подобни инициативи в подкрепа на младите хора. В крайна сметка трябва да се даде възможност на тези деца и младежи да се развиват. По този начин ние ги стимулираме."

"Майка ми не ми даваше съвети, защото тогава не съм била в политиката, още повече, че майка ми почина през 1981 г. С дядо ми не сме разговаряли по този въпрос, тъй като докато той бе жив не исках да се включвам в политиката, а и той смяташе, че на този етап тогава може би не е необходимо да го правя"./show.blitz.bg

Снимки: Фондация „Людмила Живкова – "Знаме на мира" 

Коментирай

taka e

taka e 09.06.2019 16:47

Искаш да спечелиш много пари бързо? Започни сега получаваш начален бонус 1200 евро!Играй сега ! https://bit.ly/2HKWzdH