ВНИМАНИЕ! Джебчийки дебнат зад гърба ви!

ВНИМАНИЕ! Джебчийки дебнат зад гърба ви!

Учат ги от 12-годишни, а на несръчните им чупят ръцете

Където и да се намирате, не изоставяйте бдителността си да скучае, защото има хора, които само това чакат! Особено по коледните празници, когато джебчиите са във вихъра си! Това е тяхната професия, колкото и нелепо да звучи. И колкото по-разсеяни сте, толкова по-голяма е вероятността те да си „свършат работата” безотказно!

Едва ли ще ви учуди толкова много, че едни от най-сръчните джебчийки в Европа са именно българките. И за да се научат да крадат, те дори ходят на училище. Твърди се даже, че Златарите са основатели и на едно от най-старите училища за джебчийки, което се намира в град Камено. За това потвърждава и местна ромка. По думите й – в града наистина има училище за джебчийки, в което обучението започва от 12-годишна възраст – докато не се оженят. На несръчните пък, им чупят ръцете!

„Чупят им ръцете, бият ги, тормозят ги.

Като станат сръчни, ги женят. Продават ги за 5000-10 000 лева. Булката трябва да изкара парите, които са броени за нея”, обяснява ромката Невена.

Всъщност от МВР съобщават, че жените от клана Златарите са залавяни многократно, а скоро се очаква и присъда по един от случаите. Компетентните органи с охота търсят отговори и преки потвърждения на загадката откъде Златарите имат пари за скъпи къщи и луксозни автомобили, след като нямат и ден трудов стаж.

Хващат по 500 джебчийки на година

Неслучайно започнахме този материал именно с жените джебчийки – защото, за разлика от Румъния, у нас джебчийството е изключително женска „професия”. А контингентът е почти един и същ – по неофициални данни с джебчийство се занимават активно около 2000 души, голяма от които са задържани по няколко пъти.

В северната ни съседка крадците на пари и вещи от джобове и чанти, са предимно мъже, а в България обратното – 90 % са жени. Не, че и мъжете не участват, но тяхната роля е повече в „логистиката” – транспорт и охрана на крадлите, осигуряване на изтеглянето им от мястото, реализация на откраднатите вещи.

Добре е да знаете някои характерни особености на този „занаят”, за да го разпознаете далеч преди да се отвори шанс да пострадате заради него.

Като за начало – джебчийството е престъпление, което се извършва изключително в група – минимум 2 до 4-5 жени, в която всяка има различна роля.

Те са добре облечени и с приличен външен вид,

за да не бият на очи и да се впишат в обстановката. Възможно е групата да води със себе си дете или бременна жена, което се прави с цел да се прикрие престъплението, да се правят повече маневри около жертвата, да се отклони вниманието. И при евентуално задържане възрастната или бременната жена и детето да участват в създаване на суматоха и разправии – време, в което крадлата да се измъкне невредима.

Задължителна превенция към гражданите

Естеството на този тип нагло и безцеремонно престъпление изисква организирането и развитието на незабавна и задължителна превенция към гражданите. Например предупредителни знаци за бдителност към улични крадци – такива могат да бъдат табели с надписи или съобщения по радиоуредба в молове, гари, летища, градски транспорт, курорти. Също така е хубаво хората да си държат на различни места парите, телефон, карти и документи.

Преди време в социалната мрежа се появи група с името „Хвани джебчийка! Спаси турист!”, чиято цел бе да се спаси имиджа на Варна пред туристите, но и на самите варненци, които системно стават жертви на крадлите.

Потърпевши готвят капани на крадците

Тогава подобно на акцията във Варна и в София действието не закъсня. Негови автори са ограбена жена и нейната приятелка, които успяха да установят и заловят група джебчийки, задигнали портфейл от чантата й в трамвай № 7. Кражбата се случи на 22 декември миналата година. Тази Коледа бройката на случаите също се оказа притеснителна. Все повече хора се оплакват! Социалните мрежи са заляти от потърпевши, както и Районните управления на МВР. 

Ето как се разиграва действието в един от столичните трамваи: за да си спести от безмилостното задръстване Гергана Попова се качва в трамвая, но заедно с нея се качват и още 4 жени и 11-годишно момиче. Впоследствие създават такава суматоха и блъсканица в превозното средство, заради която и успяват да задигнат портфейла на жената от чантата ѝ. Тя обаче своевременно се усетила, макар чак след като слязла от трамвая. Решила да се върне по същата линия, за да издири наглите джебчийки. Двете с приятелката й се качват обратно на трамвая и слизат след една спирка. Проверяват кошчетата за боклук и откриват не едно, а три портмонета. Веднага се обаждат на полицията, откъдето веднага получават напътствия.

Двете продължили да търсят софийската група джебчийки, докато накрая не ги засичат на трамвайна спирка на НДК. Джебчийките обаче се усетили, че са следени и направили опит да се измъкнат, слизайки веднага от трамвая. Но едно от напътствията на полицая било – да се каже на ватмана да не отваря вратите! Така джебчийките били задържани.

Подкупват охрана и полиция, за да обират на воля

„При нас в занаята нонстоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1 500 лв. Аз от 10 години само по моловете съм и си изкарвам хляба оттaм”, това споделя дългогодишната джебчийка Евгения.

„В добри за тях дни, в кавички, могат да стигнат до десетки хиляди евро”, признава и Георги Алексиев, управител на фирма във варненски мол.

Джебчийките Евгения и Мария са в „бизнеса” от малки. Наследили го техни близки. Издържат семействата си само с пари, изкарани от кражби. Обират туристи не само във Варна, но и в чужбина. Разказват, че в Турция има къде да се работи, но законите им са много опасни. Живеят в луксозни къщи за стотици хиляди левове и карат луксозни автомобили. А държавата се прави, че не ги забелязва!

Пълен абсурд, но доскоро Евгения и Мария обирали на воля туристите в мола, в който охранители миналата година убиха човек. Плащали си и всички си затваряли очите (а предлаганата на охранителите цена била – 10 000 месечно!). Само управителят на новата охранителна фирма обаче, им създавал проблем.

По думите на джебчийките – подкупи се въртели дори и в полицията, за да може, когато запис от охранителни камери на мола попадне там, „техен човек” да ги отърве. А според информации – сумите често надвишавали 500 лева. „Дават се много пари. В полицията много пари се дават - даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2 000 лв. само да махне един диск. Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба понякога”, признава си Васил, мъжът на Евгения.

Затова ви съветваме да бъдете бдителни и внимателни с личните си вещи, които не оставяйте нито за секунда без надзор!

Подготви: Анелия ПОПОВА

Коментирай

ряпа

ряпа 26.12.2018 21:44

И джебчиите, и телефонните измамници, и тези от имотната мафия са с полицейски чадър!

олеле

олеле 26.12.2018 22:28

вьв Варна и да ги хванеш -никаква файда,полицията нехае или се прави на такава...всички ги знаят ,но......това е...идете да видите кьщите им в с. Игнатиево..от палат нагоре...