Тъжно! Колко много родни актьори не доживяват до 50...

Тъжно! Колко много родни актьори не доживяват до 50...

Внезапната смърт на Йосиф Шамли, който си отиде от този свят едва на 47-годишна възраст, ни припомни фаталния край на още редица именити наши актьори, оставили значима следа на сцената.

Иван Ласкин, Чочо Попйорданов, Андрей Баташов, Стефан Щерев-Чечо, Ивайло Крайчовски, Радко Дишлиев, Антоний Генов, Стоян Стоев, Илия Караиванов, Венцислав Божинов... все имена, записани със златни букви заради огромния талант и всеотдайната игра.

И всичките напуснали този свят без време. Сега към тях се прибавя и Йосиф Шамли...

Независимо какви са причините за фаталния край на тези актьори, факт е, че те не можаха да доживеят своята 50-та годишнина.

През 2017-та вместо на сцената в Хасково, където имаше представление, актьорът Стефан Щерев-Чечо се озова на легло във Военна болница, поставен в медикаментозна кома заради проблеми с черния дроб.

Тогава негови колеги се обединиха с надежда да спасят актьора. Призоваха за даряване на кръв, защото комикът се нуждаеше от рядката кръвна група В отрицателна.

Стотици хора откликнаха на призива. Кръвопреливането беше успешно и от болницата съобщиха, че актьорът е стабилизиран. Малко след това обаче, Щерев почина на 44-годишна възраст.

През 2013-та от този свят си отиде и един от най-любимите български актьори - Чочо Попйорданов. Случилото се с него е абсолютна трагедия. Отива да засади петунии на гроба на майка си, която е починала едва преди 10 дни, но тръгва назад и залита, вероятно му прилошава.

Пада зад един бетонен праг от близо 2 метра височина. Приет е в "Пирогов" с тежка двустранна мозъчна контузия, двустранно счупване на черепните кости, вътречерепен хематом, счупване на черепната основа, контузия на белия дроб и едно счупено ребро. Лекарите поддържат сърдечната му дейност с помощта на медикаменти.

Поставен е на командно дишане, ден по-късно 48-годишният актьор умира. Чочо Попйорданов ще остане в спомените на няколко поколения българи с таланта си.

Три години преди Чочо Попйорданов да си отиде, този свят напуска и колегата му Андрей Баташов - заради полиорганна недостатъчност. Черният му дроб е съсипан заради цироза.

Известно време актьорът е поставен на апарат, подобен на този за хемодиализа, който компенсира донякъде функциите на органа. След като е преместен във ВМА, името на Баташов попада в листа на чакащите за спешна трансплантация.

Състоянието му обаче се влошава заради ку-треска, причинена от микроба коксиела бърнети. Освен полиорганната недостатъчност получава и сепсис. Когато влиза в болница, Баташов е поставен в медикаментозна кома. Два дни по-късно умира - едва на 45!

В началото на тази година на 48 години си отиде и Иван Ласкин, а близките му до последния момент му търсиха донор за трансплантация. Актьорът бореше сериозните си здравословни проблеми години преди това, а две седмици преди да постъпи по спешност във ВМА, понесе голяма загуба - баща му Славчо почина след кратко боледуване.

Ласкин има множество роли в театъра, снимал е в български и чужди  филми. А през 1986-та детският сериал "Васко да гама от село Рупча" го превръща в най-популярното момче у нас.

Списъкът на големите имена, които си отидоха преди да навършат 50 вече е толкова дълъг, че мнозина от театралната гилдия, а и не само, вече са убедени, че това не е случайно, но продължават да се молят да не са прави. И той да не става по-дълъг... /show.blitz.bg