Седмо поколение Балкански вече е на цирковия манеж

Седмо поколение Балкански вече е на цирковия манеж

Петгодишната Мари и сестра и Никол са жокеи в новата програма на академичната трупа „Калейдоскоп“

5-годишната Мари  и 8-годишната  Натали са новите звезди на цирк „Балкански“. Дъщерите на Николай и Велизара са жокеи в новата продукция на академичната трупа „Калейдоскоп“. Техен партьор е послушното пони „Чарли“.

В програмата участват още клоун от Полша, носителката на „Икар“ Кристина Кръстева, акробати от Украйна, прекрасен балет и, разбира се, лудите рокери от Колумбия в "Глобуса на смъртта".

В изключително лазарно шоу се представят Вализара Балканска и синът и Тициано. Разбира се, традиционно“, и майката и бащата Николай се завъртат и в колелото на смъртта.

Този изключително опасен номер е знаков за прочутата фамилията. Представен е за първи път през 1986 година от братята Николай и Александър в най- големия европейски цирк „Кроне“. Оттогава са го гледали повече от 4 000 000 зрители.

Над 1500 души аплодираха майсторството на артистите на премиерата в четвъртък. Мари и Натали, седмото поколение, което излиза на манежа, получиха специални подаръци заедно с пожеланията за дълга и щастлива артистична кариера.

Тази година цирковата династия чества 199 години от създаването си. Преди близо два века Джузепе Джунтини издига първия си цирк във Флоренция. Наколко години след това, в търсене на щастието, той напуска родината си и тръгва за Русия. Град Самара на река „Волга“ се оказва добро място за пришълците от Италия. Там те построяват нов стационарен манеж, хубави къщи, имат кораб, теглен от бурлаки.

В Русия една от внучките на Джунтини Вержиния се омъжва за богатия наследник, студент по медицина и лобитател на цирка Орланто Оресте Малеволти. Заради тази си волност, да се ожени за артистка, годеникът е отлъчен от фамалията си в Италия завинаги.

Това обаче не пречи семейството да живее щастливо, да се родят четиринадесет деца и да се очаква петнадесетото. Но добрите дни свършват, когато избухва Октомврийската революция. Като чужденци и богаташи Малеволти са изправени за разстрел. Късмет е, че един от синовете, Валдемар, се оказва познат на комисаря, командващ екзекуцията. Той ги оставя да избягат. Циркът и цялото им богатство обаче е национализирано. Те си тръгват от Русия бедни, както са дошли.

Пътят им към родината ги води в Одеса, където се надяват да намерят кораб аз Италия. Докато стигнат мечтаното пристанище обаче, умират девет от децата и майката. От петте останали живи, най-малка е Лола Орландо Малеволти. Така или иначе фамилията не стига до Флоренция.

Корабът спира за няколко дни във Варна, за да зареди храна горив. Малеволти вижда случайно своя брат, скулптор, поканен от цар Фердинанд, да работи в България. По негово настоявана фамилията се установява в Пловдив и отново създава свой цирк. Порасналата Лола се жени за акробата Николай Балкански от Видин. От тяхната любов се ражда днешният академик Александър Балкански. Той е пето поколение артист от династията. Синовете му Николай и Александров са шесто, а внуците Мари, Никол и Тициано-седмо.

Догодина освен двестагодишен юбилей, династията ще чества и сто години от пристигането си в България, както две десетилетия от създаването на цирк „Балкански“./show.blitz.bg

Исак Гозес

Коментирай