logo

ПРОФОН: Коронавирусът парализира музикалния бизнес на много нива, но продължаваме да изплащаме възнаграждения!

ПРОФОН: Коронавирусът парализира музикалния бизнес на много нива, но продължаваме да изплащаме възнаграждения!

Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката ПРОФОН продължава да изплаща без затруднения възнаграждения към изпълнители и музикални продуценти.

В условия на изпитанието COVID 19 екипа е преустановил лични срещи с членове и партньори и функционира в home office режим, но наличните технологични ресурси позволяват непрекъсната онлайн връзка със собствениците на права и не възпрепятстват процеса по изплъщане на средства и регистрация на репертоар.

"ПРОФОН продължава да функционира. Няма как да спрем да работим, защото през септември трябва да сме готови с поредното разпределение, а и паралелно трябва да се опитаме да запазим приходите. За по-малко от 6 месеца от обявяването на последното разпределение, сме изплатили над 2.8 млн. лв", споделия в интервю изпълнителният директор на дружеството София Щерева.

Най-тежко ще пострадат приходите на дружеството в сектора на публично изпълнение заради затварянето на повечето търговски обекти, в чиито бизнес музиката е добавена стойност – ресторанти, клубове, кафенета, фитнес зали, молове, фризьорски салони и др.

"В музикалния бизнес настъпи истинска парализа на много нива – включително и по отношение създаване на нова музика, снимки на клипове и т.н. Всички концерти и участия са отменени, а за голяма част от тях има направени сериозни разходи.

Всички магазини, които продават музикални продукти също осъмнаха затворени, партньорите ни от туристическия и ритейл сектора са в особено тежко положение, в медиите също падат рекламни кампании и като цяло това, през което преминаваме за съжаление разруши много постигнати позитивни неща през последните години.", добавя още Щерева.

Единствената добра новина за изпълнителите и продуцентите в извънредната ситуация с коронавируса е, че консумацията на музика през стрийминг платформите ще се засили заради карантината и стоенето вкъщи.

"ПРОФОН обаче няма отношение към лицензирането и приходите от този вид ползване. Продуцентите сами лицензират дигиталните си права с малки изключения. Знаем, че за 2019 година дигиталните приходи от музика в България са скочили с над 50%. Това звучи добре, но все още размерите на тези приходи у нас не са достатъчно големи, за да осигуряват препитание на артисти и продуценти.

Пиратското съдържание продължава да е проблем, липсата на рефлекс да се плаща за музика – също.", обясни София Щерева./show.blitz.bg

Коментирай