Потрес! Спират ни Титаник, оператори не плащали авторските права!

Потрес! Спират ни Титаник, оператори не плащали авторските права!

"България е единствената страна в Европа, която не зачита законите за авторско право и създава опасен международен прецедент", с тези думи завършва писмо от филмовото студио "Метро Голдън Майер" от 29 август, изпратено до Министерство на културата и до Филмаутор, българското дружество за колективно управление на авторски и сродни права върху аудиовизуални произведения.

Подобни писма с остър тон изпращат още 7 от най-големите филмови студия в света, сред които "Парамаунт Пикчърс", "Туентиът Сенчъри Фокс", "Лайънсгейт" и "Сони Пикчърс", пише "Телеграф".

Казусът е следният - кабелните оператори в България от години отказват да заплащат права за препредаване на филми, въпреки че са длъжни да го правят според Европейското и българското законодателство.

Причината - преговорите между Филмаутор (където членуват 1500 режисьори, сценаристи и оператори, както и тези от 27 сродни европейски организации) и БАККО (Българска асоциация на кабелните и комуникационните оператори) продължават от години.

Докато двете страни все още не могат да стигнат до споразумение за размера на дължимото възнаграждение, трудът на авторите и продуцентите в България се ползва от препредаващите оператори без за него да се заплаща, а това ще доведе до финансови претенции от страна на филмовите студия. Отговорно да следи този процес е министерството на културата.

Част от заглавията, за които филмовите дружества имат претенции, са "Титаник", "Аватар", "Мисията невъзможна", "Трансформърс", "Игри на глада", "Наистина любов" и други.

Според регламента Филмаутор и БАККО имат срок до 15 ноември да стигнат до споразумение, а ако не го направят министерство на културата следва да свика комисия, която да реши финалната процедура.

България е на последно място в Европа по отношение на събрани средства от права за препредаване на филми, като сумите са близо до нулата, а за сравнение Румъния изплаща над 4 милиона евро за авторски права всяка година./show.blitz.bg

Коментирай