Иван Звездев зашемети с агнешки курбан и после… (СНИМКИ)

Иван Звездев зашемети с агнешки курбан и после… (СНИМКИ)

До 26 май (неделя), освен Европейска столица на културата, Пловдив става и кулинарна столица на България. По този повод през последните дни в града умения с черпак мерят редица звездни кулинари.

Началото на трето издание на фестивала „Вкусът на Пловдив” постави кметът на града инж. Иван Тотев, който, след като поздрави присъстващите, разля и първите порции курбан, приготвен по вкусна пазарджишка рецепта от шеф-готвач Иван Звездев.

Вкусно присъствие на откриването направи и обичаният шеф-готвач Иван Звездев, чийто засукани рецепти предизвикаха възторг.

Освен него в откриването участваха още инж. Александър Държиков - заместник-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Георги Стаменов, кмет на район Централен, Еню Енев, председател на Сдружението на ресторантьори и хотелиери „Тракия”, Гергана Кабаиванова, управител на Фондация „Локалфууд.бг” и организатор на Фермерски пазар - Пловдив, Йордан Илиев - директор на ОИ „Старинен Пловдив”, Людмил Каравасилев - мениджър „Корпоративни коммуникации” на МЕТРО, основен партньор на фестивала.

Шатрите на „Вкусът на Пловдив” са разположени от двете страни по ул. „Райко Даскалов” (Малката Главна) от пл. Римски стадион в посока подлеза на аптека „Марица”), а в няколко зони са поставени декорирани пейки за удобство на гражданите.

На Малката главна до неделя участват с вкусни деликатеси, хапки, сладкиши, месни продукти, разядки, хляб, суши, плодове, скара, бира и много други изкушения пловдивски топ ресторанти, занаятчийници за храни и 12 производители от Фермерски пазар Пловдив.

За пловдивчани ще готвят шеф Александър Бърдаров – Мемори, шеф Росен Чакъров – Хемингуей, шеф Юри Велев – Метро Академия, шеф Стоян Рахов – Рафи, шеф грил Данчо и други.

Две от шатрите са на занаятчиите от РЗК- Пловдив, които предлагат дървени и керамични съдове, солници, лъжици, дъски за хляб, украшения, свещи и много други сувенири за дома и семейството.

Фермерският пазар, който вече 7 години презентира богатството на местните вкусове и храни от цялата Пловдивска област, представя кашкавал, сирене, прочутият садовски фъстък, плодове и зеленчуци от ферми, пчеларски продукти, кракери от сушени зеленчуци и семена, лютеници, вино, хляб и други.

В годината, в която МЕТРО празнува „20 години в България”, като началото е поставено точно с отварянето на магазин в Пловдив, на голяма шатра се представя най-доброто, което магазините от веригата предлагат - качествени телешки меса, риба и морски дарове и много други.

Шеф готвачите на 3 популярни пловдивски ресторанта помагат в павилионите на МЕТРО, демонстрирайки различни и разнообразни техники в приготвянето на продуктите по традиционни български рецепти в Метро Академия.

В музикално-артистичната програма по време на откриването участваха танцьори от ансамбъл „Тракия”, деца от школи за спортни и изпълнители от Пловдив, имаше хапки и почерпки за всички минувачи в зоната около Римски стадион./show.blitz.bg

Коментирай

5443

5443 24.05.2019 20:57

Трябват ти пари? Вземи ги !Опитай късмета си сега ! https://bit.ly/2vGdh7g