Фамилията Балкански превзе и киното

Фамилията Балкански превзе и киното

Филм за живота на прочутата филмова династия ще видим през януари

Близо две години режисьорът Илия Костов следва цирковата фамилия Балкански, снимайки последния си документален филм. От заснет материал той е избрал най-важните близо сто минути, които разказват най-важното и интересно от живота на династията.

Уникални архивни кадри и снимки от близкото и далечното минало, спиращи дъха атракции, лудия бяг на „Колелото на смъртта” са събрани в лентата, чиято премиера ще бъде в средата на януари.

- Г-н Костов, защо решихте да направите филм точно за цирковата фамилия Балкански?

В документалното кино се забелязват напоследък няколко тенденции - първата е експониране на пикантни, често маргинални герои, чиято обществена полза е именно в пикантерията. Втората е типично българското профаниране на миналото, най-често социализма. И първата и втората тенденция са много видими за чуждите фестивали и това несъмнено почесва егото на твореца. Остава една значително по-малка ниша - да го наречем общественополезно за нацията документално кино, което чрез събития, герои, явления носи познание, политическа или обществена провокация, с една дума - докум. Кино за българския зрител. Онзи, който в крайна сметка плаща за това кино.

Именно по тази причина решихме да направим филм за фамилията Балкански. Не само за цирковите артисти, за цирковото изкуство изобщо. Колелото на смъртта - Балкански е един наистина труден и опасен номер, който по категоричен начин символизира живота и труда на прочутата фамилия.

- Кое е най-важното, което ще научим от филма ви?

Чрез тази отдадена до крайност на професията фамилия показваме и конкретни обществено-политически явления от няколко епохи. Историята на това забележително семейство започва от Флоренция преди 200 години, преминава през разцвета на цирка в Москва до революцията, в която едва не загиват. Съдбата ги изпраща във Варна, после в София, където на практика започва българската следа в живота и изкуството. И големите циркови пътешествия из целия свят, където печелят награди под винаги вдигнатия флаг на България. Перипетиите, през които преминават отделни членове на семейството, пък и цялата фамилия, са интересни и драматични, все едно взети от филмов роман.

- Какво в крайна сметка разбрахте за тази изключителна циркова династия?

Основното, което като мото виси над шапитото на цирк Балкански, е отдаденост към изкуството, почтеност и вяра в това, което правят, без компромиси и обществени пируети. И може би затова вече няколко, по-конкретно седем поколения, вече и днешните внуци, живеят и пазят искрата на това изкуство!

 

Коментирай