Дядо Коледа живее в карловското село Столетово

Дядо Коледа живее в карловското село Столетово

За седма поредна година кметът Мирослав Колев ще се превъплъти в Добрия старец

Всички обичат Мирослав Колев. Всички аплодират младия патриот, който не жали сили и енергия. През годините местните от карловското село Столетово са свикнали да виждат 36-годишния Мирослав в какви ли не превъплъщения и роли. Той беше секретар на местното читалище, после стана член на ВМРО заради патриотичните си изяви, виждат го облечен в народни носии, заради обичта си към традициите, препасан с опасни пищови.

Години наред организира големия фолклорен фестивал „Столетово пее и танцува“, на който се стичат хиляди самодейци от цялата страна. Преди 6 години Колев спечели конкурса и стана шеф на общинската библиотека в Карлово. Не спря да се грижи за децата, които с книжки и различни прояви възпитава в българщина, в спазване на традициите. Преди няколко месеца в родното му село се проведоха частични извънредни избори, защото тогавашният кмет абдикира от работа и подаде оставка. На първия тур, със смразяваща победа, Мирослав Колев стана кмет.

Въпреки огромните си задължения обаче и тази година на площада в Карлово „нашият Миро“, както с гордост го наричат столетовци, влезе в ролята на Дядо Коледа. Дегизиран в специален червен костюм, Добрия старец и тази година, в понеделник, посрещна щастливи деца, аплодира песничките и стихчетата им, похвали ги, раздаде им подаръци. Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов преценил, че няма пречка Колев да съчетава временно и двете длъжности, защото нямало как да се търси друг Дядо Коледа, а и колегата му от Столетово се справял най-добре. И така щастливият „старец“ всеки ден до 15 часа е кмет в на Столетово, а след това е Дядо Коледа в Карлово. В тази си роля всъщност Коев влиза много преди да стане шеф на културата. В Столетово всички и за всичко разчитат на него, включително и за ролята на онзи, който долита от Лапландия с шейната и елените, за да зарадва малчуганите. Със смях разказва, че всяка година имал различна Снежанка, но всичките до една били красиви. Пази мили спомени за всичките си превъплъщения в червения костюм и дългата бяла брада. Една година в Карлово на центъра бил посрещнат с възторжени писъци и от малки, и от големи, защото се появил на бойна военна машина, осигурена от 61 Стрямска бригада в Карлово.

На 11 декември тази година в 16 часа Дядо Коледа долетя от снежна Лапландия и посрещна карловските деца. Този ритуал ще продължи цяла седмица в специална къщичка на централния площад. За родителите има обява, че всеки, който иска, може да остави подарък за детето си, а след това да го заведе в къщичката. Освен това любопитните сладури получават бонбони и всякакви лакомства, осигурени от карловската администрация. Малките пускат писма в пощенската кутия, снимат се с Белобрадия старец. В писмата си децата пишат какво искат да получат от Дядо Коледа. „Има някои писма, които са доста дълги и емоционални. Натъртват, че може да не са слушали много през годината, но все пак обещават, че през 2019-та ще бъдат по-послушни и няма да ядосват мама и тате. Минали години сме оставяли телефон за връзка. Имаше обаждане от едно момченце, което пожела за себе си и за своето братче специален подарък, беше посочил адрес, и така мечтата за този специален подарък на двете братчета се сбъдна“, разказва пред вестник „ШОУ“ Мирослав Колев. Споделя, че основно желанията на децата са за компютърни игри, герои от любим детски филмчета, или пък лека кола, джип. Ако има желание, заявено от родителите, Колев посещава и домовете им. „Тази инициатива на община Карлово е безплатна за децата на града. Никога не е отказвано такова желание на никого от града. „Много се умилявам, като започнат да идват малчуганите. Някои безстрашно ми рецитират стихчета и ми пеят песнички, други плахо пристъпят към мен, но завладени от вълшебството на Коледа, и те накрая се усмихват, престрашават се и идват към къщичката“, разказва още Колев. На въпрос кого обичат повече малчуганите, Снежанка или Дядо Коледа, със смях кметът отговаря, че се надява повече детските сърца да бият повече за него, защото все пак той раздава подаръците. Иначе в ролята на Снежанка обикновено влиза настоящата Царица на розата, която е избрана на пищна церемоня през лятото в града на розите.

„Аз винаги съм казвал, че децата са моя слабост, и в работата ми като директор на библиотеката, и в множеството инициативи, които сме правили в общинската библиотека, са били насочени главно към децата на Карлово, защото смятам, че те са нашето бъдеще и те са тези, които в утрешния ден ще бъдат будителите на Карлово. За това и с желание, и интерес изпълнявам и ролята на Дядо Коледа. Важно ми е да виждам в очите на малките онази искрица на радост точно преди най-светлите празници и това е наистина за мен най-голямата награда. Това е много зареждащо, както за мен, така и за тях предполагам, защото те очакват тези празници и знаят, че макар да не са слушали много през годината, мама и тати ще помогнат на Дядо Коледа да им донесе най-желания подарък и ще сбъдне мечтите им“, споделя Мирослав Колев.

Казва още, че винаги се вълнува, когато види как децата с трепет да тичат към Добрия старец, как очакват подаръка си. Има и разплакани, уплашени дечица, които бързичко си дръпвали подаръка, не искали да се снимат, но и те били щастливи, защото желанието им се сбъдвало. Имало и вълнуващи срещи, когато малките се доверявали изцяло на Белобрадия, гушкали се в него, казвали колко много го обичат, колко са го чакали цяла година. „Тази години, в които се въплъщавам в тази роля, ще останат завинаги в сърцето ми, защото нищо не може да се сравни с радостта и усмивките на малките. А това, че вече съм кмет на Столетово не ми пречи да бъда и Дядо Коледа. Мислех, че ще намерят от общината някой друг, но кметът Кабаиванов казал, че аз трябва да продължа, защото си разбирам от работата и аз, разбира се, нямам нищо против, правя го с радост“.

На въпрос на репортера ни кое е по-трудно, да си кмет или да си Дядо Коледа, Мирослав с усмивка отговаря: „Да си кмет, там имаш много повече отговорности, там се грижиш не само за усмивките на децата, а и за проблемите на всички хора в селото.“. Иначе паралелно с многобройните си ангажименти, кметът на Столетово подготвя и коледен концерт за селото, който ще бъде на 26 декември, вторият ден на Коледа. Там отново Мирослав ще надене костюма на Добрия старец, този път за да зарадва малчуганите от родното си село.

„Надявам се всички да сбъднат желанията си, и стари, и млади, да са здрави и щастливи“, казва още Колев. Три години, докато на поста беше старият кмет, Столетово не беше празнично украсено, сега грее. С помощта на младежите от селото, които са неотлъчно зад гърба му, коледният дух е завладял Столетово. Приятели от Благоевград, които се занимавали с изработване на такава украса, изпратили на младия кмет от своите произведения. Още в първите дни на декември ентусиазирани младежи украсили селото, после и стари, и млади предложили да се съберат средства, за да се закупи още коледна украса, купили светещи елементи, за което Колев им е изключително благодарен. С радост казва, че не само младите, но и във възрастните хора в Столетово среща безспорна подкрепа. Повтаря, че когато всички са задружни и единни, хубавите неща се случват и се постига всичко. С трепет в гласа разказва за малката си племенница Лияна, която от бебе чичото и родителите обличат в народни мини носии. Лияна е на 2 години и половина обича много влакчетата, така че Дядо Коледа ще я зарадва с влакче с релси. Подаръкът вече е купен, от чичото и родителите на малката. Иначе решили някой ден да я повозят с истински влак, за да осъществят желанието й. Колев разказва още, че майката на Лияна е самодейка в местното читалище, тя също аплодира българското и възпитава дъщеря си в този дух, а от своя страна чичото стимулира по всякакъв възможен начин това възпитание и този патриотизъм и родолюбив дух в семейството.

За това на Бъдни вечер, след като вечеря с близките си, Колев ще обикаля домовете на хората с коледарската група, ще благословят всеки стопанин, ще подарят подаръци на местните-специално изработени календари на Столетово. На Коледа Мирослав ще бъде у дома си, за да дари светлина на семейството си и смях на Лияна, която толкова много обича.

Мирослав Колев вярва в коледната мия. Вярва в чудесата на доброто. Себе си и за всички свои съселяни пожелава здраве, повече да са устремени към бъдещето и да се случват повече добри неща за децата на България.

Красимира ГЕШЕВА, Карлово-Столетово

Коментирай