logo

Дядо Добри оживява на 18 декември в НДК

Дядо Добри оживява на 18 декември в НДК

Уникални архивни кадри и неизлъчвани откровения на Светеца от Байлово във филма „Тихият ангел”

След близо 4-годишна работа на голям екран тръгва изключителният филм „Тихият ангел”, чиято премиера е на 18 декември от 20 ч. в зала 1 на НДК. Лентата разказва историята на големия български ангел – Дядо Добри – и е документален разказ за неговите живот и дело. Той е разпознаваем за мнозина и като „най-смиреният човек на света”. Надживял е две световни войни, смените на политическите режими и страстите на новото време, а историята му ще бъде поднесена по възможно най-въздействащ начин, със специалното участие на „Ку-ку бенд”!

В лентата, която е копродукция между България и Германия, и е снимана в пет държави (България, СAЩ, Германия, Италия и Ватикана), се проследява животът на Дядо Добри в поредица от интервюта с хора, чиито съдби са преплетени с неговата. Някои от тях изиграват важна роля в новата история на България. Във филма са включени и уникални архивни кадри, както и неизлъчвани досега откровения на Дядо Добри.

На плаката на филма Добре Добрев, както е цялото име на добрия старец, е описан като „българския просяк, който иска да промени света”, и всъщност „Тихият ангел” има амбицията да разкаже на целия свят истинската история на 100-годишния Дядо Добри. Тази документална творба е и пълнометражен режисьорски дебют на Неди Джон Крос, който иначе е основно музикант и филмов композитор.

„Работата по филма беше наистина продължителна. В самото начало планирахме само кратка версия. Причината за това първоначално решение беше базирано на факта, че Дядо Добри не обичаше медийната изява и

упорито се опитваше да стои извън полезрението на обективите

Не крия, че това ни направи леко несигурни, от гледна точка на това какъв точно филм ще успеем да пресъздадем. С времето обаче някак си успяхме да спечелим доверието му и нещата се промениха. В процеса на работата ни по филма, историите около Дядо Добри изплуваха една след друга. И повярвайте ми, неговият живот е истинска палитра от житейски събития и истории. Главната, разбира се, е любовта и себеотдадеността му към Бог”, разказва Неди Джон Крос.

А историята на филма започва още от детството на Дядо Добри. Той е едва 2-годишен, когато бащата загива в Първата световна война и майка му остава да се грижи сама за момчето и трите му сестри. Когато служи в личната стража на цар Борис III, той

оцелява при бомбен атентат срещу монарха

и това бягство от смъртта променя живота му. След уволнението си от военна служба той решава да посвети живота си на Бога. Преживява комунизма и през 1996 г. посреща Симеон Сакскобургготски при завръщането му в България.

Дядо Добри е събрал десетки хиляди левове дарения за българските църкви и манастири, а заради безкористната си помощ е обявен за един от достойните българи на 2013-та.

В лентата, освен живота на Дядо Добри, в поредица от интервюта са проследени и хора, чиито съдби са преплетени с неговата – някои от тях дори изиграват важна роля в новата история на България. Включени са и уникални архивни кадри, както и неизлъчвани откровения на Дядо Добри.

Неди Джон Крос споделя също, че е отделил специално място на България във филма.

„Исках да представя родината ни пред лицето на света в добрата ѝ светлина – тази, която в повечето случаи остава скрита. Всъщност

ние сме велик народ с вековна история

Имаме изключително талантливи и стойностни хора, а за Дядо Добри, какво мога да кажа... Той е символ на доброто, милосърдието и смирението. Aз дори не съм чувал за друг такъв човек. Гордост е за всички нас, че този Човек е българин. И благодаря на Бог, че ни даде шанса да създадем филм за него”.

Специално място в саундтрака на филма заемат някои от обработките на фолклорни песни на „Ку-Ку бенд”. Изпълненията им на живо на премиерата на филма ще подсилят още повече екранните внушения.

Много е важно да се отбележи, че филмът няма абсолютно никаква комерсиална насоченост. Единствената му цел е да накара хората да се замислят за истинския смисъл на живота!

„Ако успеем да накараме поне един човек да го направи, значи сме си свършили работата добре”, категоричен е Неди Джон Крос. И добавя:

„А Дядо Добри от Байлово беше истинско чудо тук на земята. Надявам се и вярвам, че в най-скоро време той ще бъде канонизиран светец. Лично за мен, той и приживе беше такъв”.

КАРЕ

Светецът от Байлово вдъхнови и световноизвестен рапър

В публикация на стената си във фейсбук, вдъхновен от екранизираната история за Дядо Добри, световноизвестният рапър Тайга (Tyga – акроним от „Thank You God Always”, (Благодаря ти, Господи, винаги!, б.а.) изрази възхищението си от делото му така:

„Това, което този човек направи с парите, е нечувано!”

За по-малко от денонощие публикацията му събира почти 17 хил. харесвания и над 700 споделяния, а коментарите постоянно се появяват. Страницата на рапъра в социалната мрежа пък, има над 13 млн. харесвания!

Статията, посветена на българина и публикувана от Тайга, пък е от сайта matterdome.com, където подробно и с много снимки се разказва за живота и делата на Дядо Добри. Столетникът е известен с това, че събира милостиня, която внася в касата на църквата. От години Дядо Добри се е превърнал в символ на милосърдие и християнска любов.

Подготви: Анелия ПОПОВА

Коментирай