Цветелин Кънчев: Не бива заради Иван Костов да мразите всички цигани!

Цветелин Кънчев: Не бива заради Иван Костов да мразите всички цигани!

След случая във Войводиново отпреди броени дни, темата за междуетническото напрежение отново е на дневен ред. Напрежение, което обикновено се политизира и по-рядко води до социални изводи. Точно за тези изводи и за още болезнени истини разговаряме с лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев, за когото „циганското малцинство във всички държави е огледален образ – като манталитет, възпитание и начин на живот – на мнозинството”.

- Г-н Кънчев, случаят във Войводиново създаде предпоставки за поредно насаждане на междуетническо напрежение. Целенасочено ли се генерализират според вас отделните проблемни ситуации?

- Последният случай от Войводиново бе използван много рационално за отклоняване на обществения фокус от редица наболели проблеми. Бе използван, но не като цяло от управляващите, а само от партия ВМРО, от малката коалиция. Да, тяхната цел бе да отклонят вниманието от неизпълнените предизборни обещания, като пенсии от минимум 300 лева, минимални работни заплати от 1000 лева, сделка с Ф-16 и т.н., и т.н.

Аз все повече и повече се уверявам, че няма междуетническо напрежение, възникнало по естествен път. То се създава изкуствено. Като цяло напрежението е социално! Имам достатъчно наблюдения върху това колко добре се разбират богатите българи и богатите цигани. Те не воюват, не делят нищо, седят заедно на трапезите, слушат хубава музика и живеят мирно. Сещам се за първите редове, с които започва „Ана Каренина” – „Всички щастливи семейства си приличат, а всички нещастни, са нещастни по своему”. Това е действителността в България!

- С други думи акцентирате върху опитите да бъдат манипулирани бедните хора, които поради социалния си статус стават по-податливи на влияния?

- Когато не можеш да напълниш празния джоб на бедния човек, създай му враг. Накарай го да мрази някого, та до известна степен да компенсира останалото. Гневът на бедните българи и на бедните цигани, които се чудят как да свържат двата края, до известна степен може да бъде не туширан, а отклонен в посока един към друг. Това не бива да се позволява! Проблемът е изцяло социален, а тези хора го превръщат в междуетнически. Да, обаче това е до определено време. Забелязвам, че в социалните мрежи започват да пишат все повече и повече истински българи. Истински горди българи, които не казват на черното – бяло или обратното, а наричат проблемите с истинските им имена. И това е прекрасно! А ганьовците и мангасарите стават все по-малко! Аз много пъти от вашата висока трибуна съм казвал, че най-големият проблем в България, това са ганьовците и мангасарите! И ние всички трябва да се борим с тях!

- Как? Статистиката става все по-тревожна, освен това тези хора, за които говорите, са нагли, безцеремонни и скарани с всякаква съвест!

- Така е, права сте. Но ние можем да се преборим с истината, защото тя е най-силното оръжие. Но да стане ясно – никой няма нито морално, нито човешко право да казва, че е единствен носител на истината, която рано или късно излиза на бял свят! И аз се надявам, че когато видеозаписа от Войводиново излезе на бял свят, много ганьовци ще сменят посоката. Не, те няма да спрат да злобеят, но ще им бъде неудобно пред истината.

- Защо този видеозапис все още не е показан?

- Веднага след случая във Войводиново аз поисках три неща – да бъдат оповестени алкохолните проби на двете страни в конфликта, да бъде публикуван целия видеозапис, без никакви съкращения и да се разбере един път завинаги, че никой няма право да нарича тези хора „цигани”, при условие че самите те не се определят като такива. Вмениха им, че са цигани, а те се определят като турци.

- С каква цел? По този начин явно се измества центъра в интерпретациите на конфликта?!

- Точно така! Защото големите новинари в България са доста „свенливи” по отношение на турците и ДПС.

- И откъде идва тази „свенливост”, както я наричате?

- В България като цяло има някакъв историко-генетичен респект към руснаци и турци.

- Предполагам, че говорейки за хората, които превръщат социалния проблем в междуетнически, визирате най-вече изказванията на вицепремиера Красимир Каракачанов веднага след случая във Войводиново?

- Вицепремиерът Красимир Каракачанов действително след първото си изказване доуточни, че не слага всички цигани под общ знаменател, но го направи съвсем постно. Това, че извика на 14 януари циганетата от Златарица, да го сурвакат, не означава, че е изчистил гнева от ксенофобските си изявления. Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Никой! Всички знаем докъде може да доведе този подход.

- До деструктивен краен резултат! Би довел до анархия и обществени безредици!

- Абсолютно вярно. Това е проблема! Едно е, когато политикът Каракачанов говореше преди да влезе във властта – целта му беше да влезе във властта. Но когато вицепремиерът, който отговаря за силовите министерства, си позволява такива изявления, тук вече става страшно. Става опасно! Много се радвам, че от партия ГЕРБ се дистанцираха от подобни изявления, но всички в момента трябва да си дадем ясна сметка, че положението може да стане много по-лошо, отколкото е в момента. Ние от „Евророма” не смятаме, че трябва да се предприемат спонтанно крайни мерки, като протести и т.н. Нужно е да се стремим да решим всички проблеми преди всичко с диалог. Никой от нас няма интерес да дестабилизира държавата. Какво ще се случи, ако допуснем дестабилизация на държавата сега? Ами идва голямото зло в лицето на Корнелия Нинова и Кирил Добрев! А няма по-голямо зло, което може да сполети България! Идването на власт на Корнелия Нинова и Кирил Добрев е равносилно на пристигането на султаните Мурад и Баязид в България!

Корнелия Нинова не е на себе си – личи си от последните й медийни изяви. При тях е или власт, или газ! Обратно към вкъщи и газ! Тя и Кирил Добрев трябва да опазят собственото си, което са успели да постигнат през тези години… но, извинете, политиката е да правиш нещо за хората, не за себе си, колкото и нелогично да звучи в нашата скъпа родина.

Специално Корнелия Нинова е много добър ученик на своя гуру Иван Костов. И вярвайте ми, Иван Костов и Корнелия Нинова не са свързани само от политико-икономически интереси. При тях и генетиката си е казала своята тежка дума. Не бива обаче, заради Иван Костов и Корнелия Нинова да мразите всички цигани!

- Да се върнем на темата за обикновените хора, които са или потърпевши, или очевидци в размирните ситуации. Те все по-трудно разбират обясненията след поредния инцидент. И бързо се настройват негативно към случващото се…

- Именно защото хората се настройват, се стига до много грозни и нелепи инциденти. Ще припомня преди години как някакъв младеж в Хасковско, който е гледал националистически телевизии и е чел националистическа преса, решава да излезе и да убие един циганин. Излиза и убива с нож един мургав човек, който се оказва чист българин. Убива го, само защото е бил с по-тъмен тен на кожата?!

- Какво се случи с този човек след това?

- Мисля, че го осъдиха на 20 години затвор, където е и до момента. Но забележете, двойният стандарт е най-големият враг на една демокрация и на едно толерантно общество. Колко време мина вече от случая във Войводиново, двамата братя са в ареста, нали така? А миналата година на 21 май командос от същата бригада – колега на въпросния потърпевш в настоящата ситуация, убива с нож полицай в сърцето! Скарали се заради жена, от ревност… убива полицай в сърцето. Това се случва на 21 май! На 30-ти го пускат с мярка за неотклонение – подписка, а в залата присъстват командоси, които ръкопляскат на съда, когато произнася своето становище. Извинете, но за какво става въпрос?! Тези командоси някаква военна групировка ли са? Някаква свещени крави ли са?! Ами ако тогава колегите на убития полицай бяха скочили срещу командосите, какво щеше да стане с реда в една правова държава???

- Анархия!

- Анархия, да!

- До анархия обаче ще се стига всеки път, когато конфликтите и инцидентите, като този във Войводиново, се базират най-вече на опитите системата да бъде надхитрена, а законите – пренебрегвани. Когато централна тема са незаконните постройки, кражбите на ток, грабежите и т.н.

- Темата е болна, да. Затова в такива моменти заради някои страдат всички. Веднага давам пример с гимнастичката (Катрин Тасева, б.а.), която направи толкова хуманен жест със своя медал, който продаде благотворително. Това е един велик пример! Но трябва ли тя да бъде сложена под един знаменател с българите, които пренасят тонове кокаин, с яхти и кораби, и източват банкомати по цял свят, например; или с българите, които са източили банките?!

- В такъв случай как ще коментирате писмото на 11-те интелектуалци до премиера, в което те подкрепят думите на вицепремиера Каракачанов?

- За съжаление и измежду български интелектуалци има ганьовци, които вместо перото, използват езиците си, като тоалетна хартия, избърсвайки нечий високопоставен задник. Дали е безкористно, сами можем да се досетим. Не по-малко тъжно е, че има и много цигани полицаи, прокурори, съдии, които не смеят да си признаят, че са цигани. Това не е ли нелепо?!

- Нелепо е, да! Тъжни примери от историята.

- Тъжни примери. Затова и истинските българи и истинските цигани продължават да искат да разберат защо Иванчо Хаджипенчович, който е бил член на съдебния състав, който осъжда Васил Левски – нашият Дякон, след Освобождението е бил избран за депутат от Великото народно събрание?! Сега, разбира се, някой ганьовец ще отговори, че това е станало с цигански гласове, но всички си даваме сметка колко е сериозно това. Станало е, нали! Как така палачът на Левски става депутат от Великото народно събрание??!

Гордите силни народи се изправят срещу истинските си проблеми. Слабите се оправдават с циганите си! Аз искам ние да бъдем един силен горд народ. Затова и позицията, зад която винаги сме стояли от „Евророма”, е, че в България всички сме БЪЛГАРИ – моля да го напишете с главни букви!

Когато говорим за истински българи и цигани, е лесно, но има огромно мнозинство от мангасари и ганьовци, с което ние много внимателно трябва да работим. Ако на тези мангасари, които раждат по 5-6 деца, не им се ограничат социалните придобивки и тези социални придобивки не се обвържат с образователен ценз, а към родителите на деца, които раждат деца, не се поемат строги наказателни мерки, ще стане наистина страшно. Такива хора трябва да бъдат отрязани от абсолютно всякакви социални придобивки! Ако тези мерки не се предприемат и не се наложи това понятие, лозунга, че в България всички сме БЪЛГАРИ, след 30 години тези, които имат сега това мангасарско и не българско самосъзнание, ще станат мнозинство. Дано не го позволи Великата Майка Природа!

- Хората, на които им липсва българско самосъзнание, не са ли вече със статут на мнозинство?

- Точно това е най-тъжното! Защото в тази битка срещу тези гнусни мангасари, истинските българи губят съюзници в лицето на истинските цигани. И когато казвам „истински цигани”, имам предвид хората, които казват: „в България всички сме българи”, както го правим ние. И защо трябва да допускаме това?!

- Може би заради умишленото уеднаквяване на различни ситуации и унифицирането на престъпления. Подобен подход единствено настървява, а не води до обединение!

- Факт! Като започнем от телефонните измамници, минем през фондациите, които източиха толкова много пари – дали всичко това е дело само на цигани? Те са в съучастие с много други. Отдавна казвам, че трябва да създадем една харта за националните ценности, която трябва да започва с думите: В България всички сме БЪЛГАРИ! В България имаме едно знаме – българското! В България имаме един химн – българският!

-А защо няма подобна харта, за която говорите от толкова години?

- От много време го предлагам – и на ВМРО, и на останалите, но те нямат интерес, защото се хранят от омразата на хората. Нещо повече – те получават гласове от омразата на хората. Но това е временно.

- Езикът на омразата е ефективен, но не и дългосрочен, не мислите ли?

- Точно така, брилянтно казано! В това отношение Волен Сидеров излезе много по-мъдър, защото каза именно това – че не трябва всички да бъдат слагани под общ знаменател. Дано от ВМРО си направят една равносметка, да вземат пример от него. Аз никога не съм очаквал, че ще давам за пример Волен Сидеров, но ето какво означава, когато човек наблюдава, анализира, усъвършенства и е преди всичко патриот.

- А какво се случва с ромската интеграция? Май политиката в тази посока не е трайна, а се базира повече на кампанийни действия?!

- При нас думата „интеграция” отдавна е опорочена, съдържа дискриминация в самия си смисъл! Кой при кого трябва да се интегрира… Хора, да, имаме нужда от интеграция, но от социална интеграция, а не от етническа! Нужно е политиката да се засили по отношение на равните възможности.

- Може би трябва да има и по-бързи процедури по отношение на присъди, вкарване в затвора – и на цигани, и на българи, които наистина са с доказана вина?!

- Абсолютно! Апелирам да бъдат безжалостни и към тези, които подтикваха към саморазправа, независимо дали са българи или цигани. Включително и към онзи мангасар, който от чужбина подстрека към саморазправа. Нека да бъде издирен и незабавно арестуван!

Истинските българи имат голямо основание да си задават поредица от въпроси по отношение на това къде отидоха парите за ромската интеграция. Спомняте си, че още преди осем години предоставихме документи черно на бяло. Премиерът Бойко Борисов по най-бързия начин ги изпрати в прокуратурата. И какво стана? Делата срещу тези хора бяха прекратени. Извършителите били неизвестни и т.н. А абсолютно всичко беше упоменато – данни, сметки, преводи! Затова хората основателно задават тези въпроси до днес! В случая аз използвам вашата висока трибуна, за да задам един въпрос към вицепремиера Томислав Дончев:

- Г-н Дончев, забелязвам, че вашата съпруга е доста активна в социалните мрежи по отношение на ромското малцинство в България. Моля, кажете, вие в не кръвни роднински отношения ли сте с председателя на фондация, която до момента е усвоила осем цифрени суми? Става дума за фондация, която се занимава с интеграция на ромите. Ако искате първо се посъветвайте със съпругата си преди да отговорите.

И другото, за което настоявам е – вицепремиерът Каракачанов да използва цялата си власт и да разпореди проверка за всички видове средства през последните 15 години, които са отишли за ромската интеграция? Кой ги е получил, къде са изхарчени и изобщо свършено ли е нещо?/show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Коментирай

mmmm

mmmm 25.01.2019 16:49

Гнусен брикет.

goran1970

goran1970 26.01.2019 15:47

ПРАВ Е!Слага към мангасарите и К.Нинова и Иван Костов-а Цв.Кънчев знае кои са от етноса

Динко

Динко 26.01.2019 15:50

Откъде изплува тоя Семперит хахаха и тръгнал да се занимава с събрат си Костов.

Един

Един 26.01.2019 18:16

Този е един от паразитите,богатеещи на гърба на мангалите!

Фют

Фют 26.01.2019 18:47

Един циганин доста по-умен от много българи!