Светла Иванова: Създадох ново течение, съчетаващо музика и йога в проекта си за деца

Светла Иванова: Създадох ново течение, съчетаващо музика и йога в проекта си за деца

Мъжът ми често се шегува сред приятели, че живее с „ренесансов“ човек

Светла Иванова е популярна певица у нас, а в последните години се занимава и с доста различни неща извън сцената. Факт е третата й книга от поредицата "Вълшебна книжка", която е насочена към релаксация на децата и техните родители. 

Светла Иванова е българска поп певица и писателка. Става много известна, когато записва песента на ФСБ „Обичам те дотук“ – най-пусканата песен по радиостанциите в България през лятото на 2004 г. През периода 2004/2005 г. е сред най-излъчваните български изпълнители в националния радиоефир, задържайки се чрез три различни песни в топ 10 за 52 седмици. Родена е на 23 октомври 1977 г. в Казанлък. През 2001 г. получава диплома за „висше педагогическо образование“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а през 2003 г. се захваща с „Поп и джаз пеене“. Бакалавърската степен от СУ обаче не я задоволява и продължава образованието си. Става магистър в същата специалност на Нов български университет.

Животът на Светла Иванова е цветен и в него има много интересни неща. Наш репортер си говори открито с нея за новата книга, за йогата, за осиновяването и срещата с биологичната си майка. 

 

- Факт е вече и третата ви книга „Вълшебна книжка”, която по традиция представихте на 1 юни. Колко време ви отне написването й и какъв сантимент има тя за вас?

- Цяла година мисля и работя по идеята за следваща книжка и събирам информация от какво имат нужда децата. Книжките ми са резултат на дългогодишен труд и наблюдения от работата ми с тях. Интерактивни са, защото включват авторски песни за раздвижване и отпускане, упражнения, оригами, релаксации с положителни утвърждения. Активират у децата добродетели и ценни качества. Прилагат се от много мои колеги в предучилищно и начално обучение на децата. Релаксациите в новата ми книжка са приложими и за сваляне на стреса преди изпити. Приспособила съм и съм адаптирала благодарение на опита си и работата си с тях упражненията и песните така, че да им е интересно и полезно. Създадох ново течение съчетаващо музика и йога в проекта си за деца Тананикаща йога. В момента отново на база упражнения и пеене подготвям нова програма за бременни, която прилагам в часовете ми.

- Предполагам черпите идеи от личния си живот и нуждите на вашите деца?

- Не само от нуждите на моите деца. Преподавам на деца в детски градини и клубове, в училища, в Музейко, в моето студио Salt&Art – въздушна и тананикаща йога с музика и преди пандемията още наблюдавах, че доста деца идват изморени и сами искат да им разкажа по-дълга приказка, за да имат време да си починат преди домашните, игрите, телефоните и изобщо динамичния им живот. Затова реших третата ми „Вълшебна книжка“ да е с приказки и песнички за релаксация и почивка за родители и деца.

- Кога се запалихте по йогата и какви тайни за нея открихте по време на практикуването й?

- Преди 28 години. И никакви мистични и шамански тайни не са ми били интересни. За мен йогата е спортна дициплина преди всичко, изключително помагаща за справянето със стреса и доброто физиологическо здраве на хората. Отразява се добре на хора с различни професии. Упражненията за дишане са много полезни за всички и най-вече за тези, които работят с гласа си. Прилагаме ги и със студентите ми от НМА „Панчо Владигеров“ в часовете ни по този предмет.

- Как ви се отрази социалната изолация и какво ви липсваше най-много по време на тази пандемия?

- Като изключим причината, поради която бяхме карантинирани, намерих само положителни неща в тази изолация. Много време за довършване, преглед и отсяване на всички мои идеи и планове. Успях да разширя дейността ми извън залите за йога, като започнах да водя онлайн уроци на хора от цялата страна и чужбина през zoom, и да създам онлайн платформа за практиките ми.

- Занимавате се с много неща – пеене, писане, йога, рисуване и какво ли още не. По този начин не се ли разпокъсват силите, чувствате ли се понякога енергийно изчерпана?

- Мъжът ми често се шегува сред приятели, че живее с „ренесансов“ човек. Харесва ми да се занимавам с много неща. Интересно ми е така. Обогатява ме. Последните години съм изключително съсредоточена върху това всичките мои занимания да са на научна основа, за да са по-полезни и приложими.

- Липсва ли ви сцената?

Все по-рядко, защото съм много ангажирана със своята работа покрай менажирането на студиото, часовете които водя, и другите ми проекти.

- Малко хора могат да се похвалят, че са получили признание лично от Лили Иванова. Вие какво изпитахте, когато тя ви поднесе цветя при представянето на един от вашите албуми?

- Уважение и респект съм изпитвала през целия си живот към Лили Иванова.

- Кога научихте, че сте осиновена и какво изпитахте тогава. Това е болезнена тема за хора във вашето положение, които при научаване на истината изпадат в депресия и обръщат гръб на осиновителите си?

- Може и да е била болезнена, но в момента носи само положителни емоции за мен и моето семейство.

- Все пак потърсихте коя е биологичната ви майка и дори се срещнахте...?

- Не само се срещнахме. Аз вече имам биологична майка и тя има дъщеря.

- Кои свои черти от характера откривате в майка си?

- Това, че не сме живели заедно, ни прави доста различни. Имаме физически прилики. Също като мен е доста енергична, целенасочена, добронамерена и никога не обича да се оплаква.

- Децата ви как реагираха при първата среща с новооткритата си баба?

- С изключителна радост, защото за разлика от всичките им връстници, те много рано останаха без баби и дядовци, което те силно преживяваха, и тя запълни тази пустота в тяхното ежедневие. С нетърпение чакат срещите си с нея.

- За финал ви връщам към любима ваша песен. Ако трябва да довършите фразата „Това до мен…“ след пет години, как би звучала тя?

- Това до мен е винаги е моето семейство, работата ми, която обичам и хората, които уважавам./show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

Коментирай

Кака Пена

Кака Пена 18.06.2020 1:17

Всички бивши стриптизьорки са супер примерни майки и толкова начетени, че издават книжки. Красимирчо, моето момче, Светлето е известна певица, колкото ти си журналист. Гола вода!

firebg

firebg 18.06.2020 19:29

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/