logo

Певицата Bella-С дебютира пред българската публика с необичаен концерт

Певицата Bella-С дебютира пред българската публика с необичаен концерт

Борислава Шишкова, с артистичен псевдоним Bella-С, e родена в Ямбол. От 25 години живее в Швейцария. Там със своя песен се е класирала втора на националния конкурс за участие в „Евровизия“. Пяла е пред Тина Търнър, Джъстин Бийбър и куп други знаменитости. Популярна в чужбина, но не толкова в България. Надява се, това скоро да се промени и първата й крачка е онлайн концерта, който ще изнесе на 24 април от двадесет часа. Това ли е спасението на шоубизнеса в период на пандемия. Отговорите на нашата сънародничка само пред „Блиц“.

- Бела, преди да разкажете за концерта си, нека научим как се справяте с трудностите на пандемията?

- За пръв път през живота си започнах да работя. Казвам го така, защото за мен музиката винаги е била любов и удоволствие и не съм я считала за работа. Но идва момент, в който нямаш избор. Ресторантите и баровете в Швейцария продължават да са затворени. Хората са уплашени, броят на заразените расте.

- В какво се състои новата ти работа?

- Имах невероятния късмет да започна в един от най- популярните магазини на голяма парфюмерийна верига. Намира се на пъпа на Цюрих. Там търсеха лъчезарна, слънчева жена, която да посреща клиентите. И предложиха на мен. Започвам в десет сутринта и свършвам в осем вечерта.

- Десет часа на крак. Сигурно е доста уморително. Тежи ли ви?

- Тежи ми, защото работата няма нищо общо с това, което съм правила досега за моите 44 години. Винаги съм се занимавала с музика. Вече забравих токчетата, но съм оптимист, знам, че това скоро ще свърши и използвам всеки свободен миг да пиша песни.

- Вие сте свободен артист, помогна ли швейцарската държава на вас и вашите колеги, след като вече година нямате възможност да работите?

- Не. Ощетени сме отвсякъде. Единствената помощ, която съм получила, беше сумата от 58 швейцарски франка , които са четири кафета и две минерални води. Тя дойде от съюза на музикантите. Това се отнася за всички мои колеги. Няма държава, всеки се спасява сам.

- Обявили сте, че на 24 април от 20 часа, ще изнесете онлайн концерт с билети. Как стигнахте до това решение?

- В основата е едно момче, което доскоро не познавах. Той е от Карлово, казва се Димитър Секьов и от години е мой фен. Забелязала съм го, защото реагира положително на моите постове, пише коментари, хвали ме. Той ми предложи да организира концерта.

- Нямахте ли някакви съмнения или страх, че сте попаднали на грешния човек?

- Отначало бях резервирана. Оказа се, че това е едно много интелигентно момче, което създава илюзията, че е възрастен човек. Майка му е учителка, а баща му един от началниците на пожарната охрана. 

- А той самият?

- Той е петнадесетгодишен. Ученик е в паралелка, в която изучават компютри и познава много добре дигиталните процеси. Опознахме се и си помислих: В тази България, колкото и да е очукана, бедна и смачкана, има много млади и кадърни хора. Тогава казах: Митко, нека го направим, имам ти вяра. Реших , че така ще дам шанс на едно младо момче да експериментира и приложи това, което е научил в училище. Той се зае с реализирането на идеята и направо ме изуми. Уникален талант.

- Как на практика човек може да си купи билет за концерна ви и няма ли риск да бъде излъган?

- Има вече страница, отворена група. Човек щом си купи билета, Митко веднага получава информация, лично се свързва с него и му обяснява, как да се регистрира. Освен това, непрекъснато добавя видеа с информация за мен и за концерта. Просто той в моите очи е един добър бъдещ мениджър от музикалния бизнес.

- Как се готвите за шоуто и какво ще представлява то?

- На 24 април, Цветница, от двадесет часа българско време, хората които са си платили билетите, застават пред екраните и „влизат в залата“. Тя ще е в моя дом . За случая съм подготвила специални декори, осветление, разбира се озвучаване, микрофони. Обстановката по нищо няма да отстъпва на една добра сцена.

- Каква ще бъде програмата?

- В продължение на два часа ще изпея песни, които съм писала тази година и са станали любими на моите почитатели. Пандемията ми нанесе доста вреди , но се оказа полезна в творчески план: написах четиридесет песни и деветдесет поеми. Освен мои ще изпея и няколко кавъри на любими изпълнители, станали световни хитове. Разбира се, ще свиря и на пиано. Искам да създам позитивна емоция, да е весело и да забравим тъгата, която за съжаление, е около нас всеки ден.

- Притеснявате ли се преди срещата със зрителите, които ще са българи от цял свят? Може би, след като няма да ги виждате, ще вие по-лесно?

- Вярно е, че ще липсва живата публика, но предизвикателството, тръпката и притеснението е същото. И докато друг път, преди да изляза на сцената се тревожа как изглеждам, дали съм отслабнала, дали коремът ми не е голям, сега ще мисля дали звуча перфектно , как е техниката, добре ли е балансирана програмата. Така че притесненията си остават и отговорността към всичките тези хора, които са си купили билетите, е много голяма. А те ще имат възможност по време на концерта да пишат, да споделят , да коментират и задават въпроси, на които ще отговарям веднага. Дори Митко е измислил томбола. Наградите ще са мои дискове, които печелившите ще получат и ще могат да гледат на телефоните си или по телевизора.

- Не е ли малко странен целия този спектакъл?

- Това е бъдещето. На днешното време нямаме друг шанс. Трябва да се адаптираме и търсим спасителни форми. Настина, не е същото, защото я няма публиката, енергията й, емоциите, а единственият ориентир дали те харесват или не, са писмата, които се пишат в момента.

- Наскоро написахте песен, посветена на двадесетгодишния юбилей от сватбата на ваши познати,. Тя имаше има стотици хиляди гледания в мрежата...

- Покрай нея започнах да получавам много нови поръчки. Хората ми споделят историите си и искат да напиша песен. Тя става своеобразен подарък за близкия им човек, който има празник. Работата и вдъхновяваща. Опознах много интересни съдби, които превърнати в песен, разплакват, тези, на които са посветени Явно моята емоция в пълна степен се предава и на тях.

Интервю на Исак ГОЗЕС

- .

Коментирай

Марио

Марио 18.04.2021 17:54

Много е красива и обективна. Такава жена е богатство.

Сийка

Сийка 18.04.2021 18:42

Ясно! Съпругът и я е отсвирил и сега трябва да работи! О, ужас - 8-10 часа на ден !