Милко Калайджиев: Да ме поканят жури в музикален формат, да им кажа аз кой може да пее

Милко Калайджиев: Да ме поканят жури в музикален формат, да им кажа аз кой може да пее

Моята жена е добър и разбран човек, познава ме най-добре от всички

Милко Калайджиев е сред най-големите имена от българския попфолк. Откривател е и на топ имената в бранша, сред които Галена, Преслава и Джена. В репертоара си има песни, които вече 20 години продължават да радват и да се търсят и от най-младите. Зашеметяващата му кариера е за завиждане, а с участието си в "Като две капки вода" спечели още по-голяма фенска аудитория, тъй като се показа като истински хуморист. Наш репортер разговаря с него за отминалия сезон на риалити формата, за семейството му, за жените, за отминалите времена във фолка и т.н. Четете едно от най-емоционалните интервюта на "Мустака на Републиката". 

 

- Милко, доволен ли си от третото място в "Като две капки вода" и въобще от цялостното си участие във формата?

- Трудно приех предложението да се включа. Бях в Америка и непрекъснато ми звънеше някакъв номер, но аз не вдигах. След което Дони и Влади Априлов ми писаха, че ме търсят по повод "Като две капки вода" и желанието да се включа в следващия сезон. Първият ми въпрос беше дали трябва да бръсна мустака. (смее се) Трябваше ми доста време да помисля - първо да се разделя с мустака, а след това да преценя мога ли да се справя с 13 различни образа. Искам да кажа на вашите читатели, че първият и последният образ в шоуто е по наш избор. Всички образи бяха толкова трудни и далеч от мен. Доволен съм от себе си, че успях да придам живот на тези образи. В някои имитации бях уникален, харесах се самият аз, пък за публиката да не говорим. Българите дадоха много висок вот за мен и искам да им благодаря, защото те ме поддържаха през тези три месеца. Бях уникален Васко Кеца, Тото Кутуньо, Братя Аргирови и накрая Жоро Минчев, направо го съживих. Много е интересен случая с избора ми да вляза в кожата на Жоро Минчев. Пътувам в колата с жена ми и пуснаха неговата песен по радиото. Веднага си казах, че тази песен трябва да я пресъздам на сцената. Отидох при Влади Априлов и му заявих, че искам да изпея "Блажени години" и всички бяха ентусиазирани. Получи ми се страхотен Жоро Минчев. 

- А кой е образът, който най-много те затрудни? 

- Блендата на Висоцки, Алла Пугачова като държание ме затрудни. Като цяло съм много доволен от това си участие и всеки път благодарях на тези уникални жени в гримьорната, които ни преобразяваха до такава степен, че и ние не можехме да се познаем. Хубавото беше, че през цялото време на шоуто при нас нямаше никакво състезание. Всички бяхме страхотен екип, нямахме търпение да се видим. Направихме уникално афтър парти след приключване на шоуто. Не видях никъде злоба, завист. Бях учуден от държанието на всички към мен, тъй като пея в доста по-различен стил от тях. А знаем колко е жигосван през годините попфолкът, но от тях такова отношение не видях. 

- Имаше ли момент, в който съжали, че си дал съгласие да участваш?

- В никакъв случай! Интересното е, че си обръснах мустака 10 минути преди началото на първия лайф. Насландисвах се до последно. (смее се) Запечатах този момент, снимаха ме с телефона. Беше нещо страшно, всички гримьори се попикаха от смях с мен. Повече от 40 години не съм се виждал без мустак. 

- Какво смяташ да правиш с мустака сега? 

- Аз съм с мустак вече, но го подстригвам по-малък. Видях, че така се подмладявам, по-дългият ме състарява. 

- Три пъти те имитираха и теб - Миро запя "Къде си, батко", Иван Юрукова - "Шушана", а в последния сезон Деси Добрева изпя "Камъните падат". Интересно ли ти е да се гледаш отстрани?

- Към Деси бях по-критичен, защото бях в шоуто! Искаше й се да пресъздаде много добре образа, но тя има малко личице и е невъзможно да я направят да изглежда като мен. Но пък стана страшно шоу, хвърляха се салфетки и Фънки започна да танцува. Докато Миро и Иван направиха страшни образи. Приликата особено с Иван беше поразителна. 

С Иван Юруков, който го имитира преди два сезона 

- В каква посока се развива попфолка в момента? Има ли отлив, за какъвто се говори от няколко години?

- Ходя по дискотеки и виждам, че се пускат нови парчета, но след определен час се започва със старите песни. От миналата година ме канят непрекъснато на ретро партита и хората полудяват на тези песни. Може би преди бяха по-истински песните и всяка беше уникална само по себе си. Един приятел ми каза наскоро, че сегашните песни са като под индиго, като на ксерокс - пускаш един оригинал и след него много копия. 

Песента "Къде си, батко" догодина става на 20 години. Другият ми тотален хит "За да те забравя" направи своите 10 години. Да не говорим за останалите ми хитове - "Любовта биография" също е на 20 години! Представяш ли си за какво става на въпрос! Децата ги преоткриват тези песни и ги искат. Онзи ден бях на участие в пловдивска дискотека и гледам, че има балони с цифрата 19. Пошегувах се с тях, че са родени по времето на "Къде си, батко". Точно така излиза! Тази песен продължава да вдига хората, чакат я с нетърпение. Чак се чудя от какво е породен този голям интерес?! Подобно беше и със "За да те забравя", която я купи една израелка, която е хаус певица. Направи я хит на цялото Средиземно море. Това е истинска песен и затова предизвика такъв сериозен бум. Всички колежки бяха полудели по нея, звъняха ми да искат музиката и да я пеят по участия. Всяка една започваше програмата си с моята песен. Композиторът на този хит ми сподели, че след нея е направил още 13 като нея, защото всички колеги искали такава песен, но нито една не е станала такъв хит. 

 С Димитър Рачков 

- Имаш ли автобиографична песен в репертоара си? Обичаш ли да изливаш преживяванията и чувствата си в песни? 

- Песните ги правят текстописците и те трябва да ме познават, за да уцелят правилния текст. Ивайло Балабанов е написал над 30 от песните ми, голям поет, който, за съжаление, получи масивен инсулт и не може да пише вече. Аз издадох стихосбирка с всичките му песни. Направих и концерт в негова помощ! Оттам започнах да работя много с Мариета Ангелова, също и със Свобода Даскалова, Лили Димова. Сега започнах и с новите имена  в тази сфера, да видим пък те какво ще предложат. До няколко дни пускам нова песен, която е в друг стил, не съм правил такова нещо досега. 

- Откривател си на голяма част от топ имената в бранша. Срещаш ли уважение и признателност от тяхна страна или хората бързо забравят направената добрина? 

- Отдавна не се занимавам с такива неща. Факт е, че съм подал ръка на момичета, които в последствие станаха певици номер едно на България. Сам на себе си правя евала, защото каквото съм казал, че ще стане, то е станало. Догодина защо да не ме поканят като жури в някой от музикалните формати, да им аз кой може и кой не може да пее. Последно закарах във фирмата Джена, оттогава няма нищо добро излязло на пазара. 

Ние нямаме къде да се видим, освен на сбирките на общите концерти на фирмата. Чуем се за някой личен празник и това е. Всеки е поел по пътя си, няма кой да се затирне специално до Свиленград да ме види. Макар че би могло... (смее се) Всеки е зает с ежедневието. Аз самият се занимавам с толкова много работи, но не мога да спра, това ме държи жив и енергичен. 

- Как успявате с твоята жена да съхраните любовта си, предвид множеството клюки и спекулации по твой адрес. Преписали са ти любовни авантюри с почти всички колежки... 

- Нали така?! И аз се чудя, (смее се) Маргарита е един добър и разбран човек, тя ме познава най-добре и знае за какво става на въпрос. Познава онзи Милко от сцената, както и другият - вкъщи! Още като се запознахме и тръгнахме тя идваше с мен по участия и виждаше какво чудо съм на сцената. Много хора идват и ми казват, че ми се възхищават, защото умея да правя купон. Докато аз не видя хората да играят аз не съм си свършил работата. 

- Как са децата, по какъв път поеха те? 

- Още от девети клас знаеха какво искат да учат. Антонио рисува страхотно и картините му се купуват като топъл хляб. Тогава то ми заяви, че иска да стане архитект. Алекс пък искаше да стане лекар. Веднага ги записах на курсове в София 0 единият по математика и рисуване, другият по химия и биология. Три години пътуваха до столицата и през уикенда ходиха на курсове. Единият учи в Плевен, другият в София. С майка им често ходим до тях да ги видим. В момента са в сесия и е голям зор. Това са най-трудните професии, според мен. 

Картини на сина му Антонио 

- Съжаляваш ли, че нито един от тях не пое по твоя път на музиката? 

- В никакъв случай, даже се радвам! Не съм от родителите, които мечтаят децата им да наследят тяхната професия. Като не може да пее или не иска, аз защо трябва да го насилвам?! 

- Какво е хобито ти? Предполагам прекарваш доста време на язовира ти в Мезек...? 

- Имам язовир, да. Около него има огромни поляни и искам винаги да е изчистено, окосено. Всеки се възхищава от поддържането на мястото. Там е и къщата ми за гости, знаеш! И там имам двор за косене около басейна, поддръжка на водата. Всичко това правя аз, защото ми доставя удоволствие. Не съм си наел работник, защото всеки си оставя ръцете. Никой няма да го прави със сърце, както го правя аз./show.blitz.bg 

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

 

 

Коментирай