Матей Генчев:  В „Бягай“  участват  фолк звездата Галин и известни блогъри от Ютюб

Матей Генчев: В „Бягай“ участват фолк звездата Галин и известни блогъри от Ютюб

Матей Генчев засне първия си пълнометражен филм „Бягай“. Това е една тинейджърска история, в която той е режисьор, продуцент, организатор и изпълнител на една от ролите. Операторът Василена Горанова е позната от тв сериала „Седем часа разлика“. Сред актьорите са фолк звездата Галин и известни от Ютюб блогъри.

Младият режисьор е решил да представи дебютната си творба не другаде, а в зала 1 на НДК. Малцина сред големите кинотворци досега не са имали куража да наемат за премиерата си най-голямата концертна зала в София. На какво разчита, за да превлече зрителите, синът на Максим Генчев, създателя на на филма за Левски, научаваме в интервюто, което студентът в Университета по изкуствата в Англия даде пред „Шоу". 

- Г-н Генчев, не е ли твърде голямо предизвикателство да представите първия си филм в зала 1 на НДК в София?

- Да, голям риск е, но искам повече хора да видят филма ми.

- Кое може да накара 4000 зрители да дойдат на премиерата ви? С какво филма „Бягай“ е толкова забележителен?

- Това е една тийнейджърска история. С него искам да кажа, че човек не трябва да бяга от проблемите си, а трябва да ги решава, защото те, така или иначе, в даден момент, ще го настигнат. Да вярваш в силата на доброто -  това е посланието.

- Кои са героите на „Бягай“?

- Две момчета и две момичета, които откриват в джобен часовник мистериозна тайна и минават през различни приключения, за да я разберат. При това те се заплитат в странни взаимоотношения.

- Стига ли се до любов?

- Разбира се.

- Как заснехте филма, от къде намерихте парите?

- Работихме 19 дни в моя роден град Елин Пелин, който се оказа с отлични локации. Филмът е нискобюджетен. Средствата събрахме с мой приятел, помогна ни и един спонсор, който ни даде 1000 лева.

- Кои са изпълнителите на ролите и как ги подбрахте“?

- Всички са известни блогъри в Ютюб, там ги открих: Симона прави клипове и е много гледана, Десита, чието име е Десислава Димов, е певица, третият е Йордан Босев – Босайде. Участват още рапърът Бобката, чалга звездата Галин, а в един от епизодите, като родител на едно от момичетата, се появява баща ми Максим Генчев..

- Всички сте дебютанти, как се справихте?

- Смятам, че хората, които се занимават с изкуство, и най-вече певците, са много добри актьори. Главната цел на филма ми е да покажа, че тези младежи, харесвани от част от обществото и мразени от друга, имат и образ различен от вече наложения, ще ги видим в друга светлина. Филмът е красив и мисля, че има положителен заряд. Всички участници имат много последователи в електроннните мрежи и смятам, че те ще се отзоват на поканата ми да дойдат да гледат филма. Премирата е на 12 април, цената на билетите- десет лева.

- Учихте в търговско банкова гимназия. Намеренията ви бяха да се занимавате с математика, защо променихте плановете си?

- Във фимма на баща ми „Дякон Левский“ имах епизодична роля, но бях през цялото време на терена, исках да се уча, как се снима, как се работи. Започна да ми става интересно и затова реших да се насоча натам.

- Къде и какво следвате?

- В Англия, Арт юневърсити в Борнмът на южната граница. Това е курортно градче с три университета, 80 процента от жителите му са студенти от цял свят. Аз, заедно с още 97 колеги, учим кинорежисура. Влязох с приемен изпит, като за едно място се борихме двеста души. В моя курс има още двама българи. Много се държим.

- В България, а и по света е трудно в киното, какво ще правите като завършите?

- Ще уча три години, после мисля да поработя в чужбина. Но непременно ще се върна тук и ще се занимавам с кино.

Интервю на Исак Гозес

Коментирай

Химлер

Химлер 10.04.2019 12:46

"фолк звездата Галин"............При наличието на такъв голям брой млади талантливи Бг артисти, те ми снимат някакви бездарни певачи на кючеци и простотии.....Ето атова не гледам БГ кино......в кукления театър има повече емоция. Другия път покани Азис за главна роля.

kali

kali 10.04.2019 16:53

На „дебелата" в България се гледа като на „нещо" лишено от сексапил.Ако искаш да отслабнеш и търсиш начин как да спреш похапването- това определено е за теб- няма диети,няма хапчета ,няма досадни упражнения http://bit.ly/2BjCdTi

Милена Иванова

Милена Иванова 08.01.2023 9:25

Защо таткото русофил максим генчев е изпратил отрочето да учи в Лондон, а не в Мацкве?