Магдалена Ралчева за "Златната липа": На фестивала ще има много интересни гости, въпреки пандемичната обстановка СНИМКИ

Магдалена Ралчева за "Златната липа": На фестивала ще има много интересни гости, въпреки пандемичната обстановка СНИМКИ

Кинофестивалът за ново европейско кино "Златната липа" се завръща с ново издание, което ще се проведе от 29 май до 2 юни тази година, за да продължи добрата традиция, поставена преди близо 9 години в Стара Загора от неговия създател – кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Разговорът с нея носи очарованието на родното кино, защото и тя, също като него, слага фокус върху стойностното, непреходното и онова, което зарадва хората. Нещо повече - за този фестивал билети няма да има. Входът е свободен, като един истински подарък за ценителите на културата, изкуството и качествените филми.

"Компромис с качеството не се прави. Става дума за най-новите филми, някои от които дори нямат разпространителски права в България, но ще бъдат показани на фестивала у нас", казва създателката на фестивала.

 И този път ще бъде спазена традицията филмите да се прожектират в голямата зала на Държавна опера Стара Загора, както и в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески". 
 

 

- Г-жо Ралчева, успяхте да организирате "Златната липа" в Стара Загора, въпреки все още продължаващата пандемична обстановка в страната. Разкажете ми малко повече за фестивала и традициите, които той изповядва през годините?

- Да, успяхме, въпреки че имаше едногодишна пауза заради пандемичната обстановка. Фестивалът е за ново европейско кино и съществува от 2013 г., като това е осмото му издание. В него има 4 програми: конкурсна, съпътстваща, извънконкурсна и българско кино. На практика представя най-новите европейски филми, създадени през последните две години.

Имаме изключително прецизна и стойностна селекция. 9 филма са в конкурсната програма всяка година, оценявани от международно жури. Всяка година се раздават 5 награди, като една от тях е за особен принос в киното. Досега такива носители са били големият италиански актьор – световноизвестната звезда Джанкарло Джанини, Татяна Лолова, Васил Михайлов, Гинка Станчева, Мария Статулова, Васил Банов, а 2019-та година стана големият полски актьор, познат от шедьовъра на Въло Радев „Осъдени души” – Ян Енглерт.

- Тази година, доколкото знам, тази награда ще бъде връчена на актьора Владо Пенев...

- Да, точно така. Той ще бъде носител на наградата за цялостен принос. Владо Пенев е невероятно талантлив и силен актьор, както в киното, така и на театрална сцена. Ние ще открием фестивала с неговото блестящо изпълнение в дебюта на Димитър Радев „Рая на Данте” и мисля, че ще имаме един добър старт. Въпреки усложнената обстановка заради пандемията, очакваме много интересни гости.

- Какви промени налага в случая усложнената противоепидемична обстановка в страната?

- Залите, знаете, ще бъдат пълни на 50 %, както е и навсякъде. Прожекциите се провеждат в залата на Държавна опера Стара Загора, използваме и залата на регионалната библиотека, като и двете са обезопасени и подготвени за предстоящите предфестивални дни.

- Съществуването на подобен фестивал не е ли един вид визитна картичка на България по отношение на изкуството?

- Действително е така. В тези трудни времена хората сякаш имат необходимост още повече от досег с изкуството. Прави ми впечатление, че тази година интереса е изключително голям, може би заради едногодишната пауза, която бяхме принудени да направим.

- Интересно е какви впечатления ви споделят, че имат чуждестранните гости на фестивала?

- Изключително са впечатлени от невероятната атмосфера, която цари на фестивала – първо, защото той се провежда в един от най-красивите древни и богат на история град, освен това е и много стабилен икономически. Градът е невероятно впечатляващ, а през последните години дори разцъфтя още повече.

Гостите са впечатлени от всичко, което виждат – от красотата, от посрещането, но най-вече от филмовата селекция. Просто попадат в един съвсем друг свят и в повечето случаи това надхвърля техните очаквания. Един такъв фестивал става посланик на историята и културата на България.

Човек трябва да има и смелостта, и куража, но и постоянството да върви напред, защото едно е да правиш фестивал в София, и съвсем друго в Стара Загора. Но в Европа това е изключителна тенденция – да се децентрализира културния живот извън столицата.

Когато фестивалът стартира преди 9 години, всъщност направихме нещо, което тепърва прохождаше и в Европа, така че ние сме съвсем адекватни към европейските тенденции в последните години. Щастлива съм, че наложихме този кино форум в един прекрасен град и имаме своята вярна публика, която е от истински ценители на качественото кино и изкуство./show.blitz.bg

Интервю на Анелия ПОПОВА

Коментирай

Koko

Koko 27.05.2021 18:01

Тази особа завърши режисура на 40 години и е направила цифром и словом два филма, финансирани от богатия и мъж. Агресивна бездарница, която няма нищо общо с филмовото изкуство.

Shrek

Shrek 29.05.2021 21:47

Дърта, ама - лачена! Харесвам такива жени! Стил и красота! Ум и доказване ни им трябват на блондинките. Най-вероятно е да е празноглава!