logo

Камелия: Напускането ми от "Пайнер" и успехът след това даде кураж на колегите ми

Камелия: Напускането ми от "Пайнер" и успехът след това даде кураж на колегите ми

Няма човек, който да не е чувал за фолкпевицата Камелия и поне веднъж в живота си да си е припявал "Луда по тебе" или някой друг от тоталните й хитове. Тя се наложи на пазара със своя неподправен почерк в песните, а външният й вид неведнъж я в поставял на чело в класации за стил и провокация. Около нея ври и кипи, а тя реши да говори пред наш репортер за всичко ново около нея. Още повече, че за няма и месец представи цели две нови песни - нещо, което при нея не сме виждали от много години. 

- Камелия, поднесе доста приятна изненада на своите почитатели - за няма и месец пусна цели две нови песни. На такова нещо от теб не сме свикнали, не си от най-продуктивните...

- Покрай пандемията имах достатъчно време да си почина. Такава почивка не съм имала от началото на кариерата ми. Имах възможност да се наспя, да запиша песни, да направя клипове. Ретроспекцията е, че наистина правя по една-две песни годишно, а е имало период, през който изобщо не съм пуснала нищо ново, така че съм леко длъжна на феновете откъм продукция. Реших в най-топлия месец, когато най-малко се говори за коронавирус, аз да пусна две песни - една римейк и една чисто нова. 

Камелия се показа с къса коса и нетипична роля ВИДЕО

- В "Не те забравих" те виждаме в провокативна роля, с нови и различни визии. Всичко това беше част от теб през годините, но в последно време като че ли не залагаше на такова разнообразие, що се касае до външен вид... 

- По пътя си съм правила различни неща и в един момент аз самата не знаех какво повече да направя. Била съм с руса коса, с червена, с черна, с оранжева, провокативна, с лепенки и в един момент самата аз си починах от себе си в тази посока. Но то си е част от мен, не може да бъде спряно. 

Камелия стана брюнетка за нов клип СНИМКА

- Песента "Иди си" е на твоята колежка Деси. Защо решиш да възродиш тази позабравена песен и тя как реагира на твоята идея?

- Мелодията е гръцка и аз я закупих. Но за мен беше важен текстът. Благодаря на Деси Ковачка, че ми позволи да изпея нейния текст, който сама е писала. Това е наша любима песен, на мен и Цветин, емблематична песен. Решихме да си я направим по наш си начин.

 

- Напоследък наблюдавам, че в попфолка масово се вкарват елементи от стари песни. Как си обясняваш тази  вълна - липса на нови идеи или преоткриване и завръщане към стария попфолк?

- Няма никакво завръщане - новото си е ново, старото си е старо. Който може да преплете нещата се получава нещо качествено. Дуетът на Константин и Софи Маринова също е стара песен с нов текст и това лято е сред най-слушаните песни. Моята песен "Името ти" е гръцка песен, никому непозната отпреди 11 години, но пък стана емблема. Няма правила, това е музика и е безгранична. Хубаво е да има връзка едното с другото. Но и към днешна дата се предлагат нови и хубави неща. Забелязвам, че новата музика е базирана повече на агресия, на лафчета и разговорен език. Явно е такова времето и хората са на такава вълна, това консумират. 

- А как би реагирала ако някоя твоя колежка поиска за репертоара си някой от твоите хитове?

- Доколкото знам Криско е включил в микса си за участия "Луда по тебе", даже моя вокал върви отдолу. Той нали се обръща към попфолка, става чалгаджия. Включил е моя песен, на Деси Слава, на Тони Стораро, дори Васил Найденов пее. Ако му харесва на някой да пее, но по-интересното е, когато звучи моя глас отдолу. Гледам и гримьорът Цецо Андреев е записал "Ти си". Към днешна дата и аз съм изненадана от случващото се, но явно живеем в такова време. 

- Тази година много твои колеги сториха това, което ти преди няколко години, като скъсаха договорите с продуцентите си и решиха да се самопродуцират...

- Спокойно мога да заявя, че след моето напускане преди 6 години и успехите ми извън фирмата нещата здраво се пропукаха. Това даде кураж на моите колеги, че отвън нещата могат да се случват. Моят успех показа, че може да съществуваш и без голяма фирма зад гърба си и че когато знаеш какво правиш и какво искаш, нещата винаги се получават. Няма нужда от похлупак. Вече не е модерно да си в голямата фирма! Това че бях треньор цели четири години в "Гласът на България" също показа, че не е нужно да си в голяма фирма, за да имаш успехи и в телевизията, и в музикални формати. Всичко си зависи от теб в крайна сметка. Виждаме едно тотално сриване и невъзможност за управление към днешните условия по този стар начин. Мисля че сме свидетели на залеза на една империя. 

- Гледах снимки от юбилея на певицата Лия и не мога да скрия, че ми стана приятно да видя толкова много изпълнители на едно място, които имат уважение една към друга. Прав ли съм ако кажа, че при новите певци липсва това уважение?

- Времената са различни. Внимавам да не сравнявам буквално нещата, защото преди нямаше интернет, все още нямаше и професионално профилирана телевизия за този стил музика. Появата на едно, на второ, на трето променя нещата, поведението, бизнеса, отношението на самите изпълнители, продуценти и собственици на заведения. Дори след това затваряне от 4 месеца на нощния живот наблюдаваме сериозна промяна. В момента се случва един хаос. Ако едно време, за да се случи нещо красиво, бяхме обединени под една идея. То днешният успех и надцакване разделя колегите. В рамките на една година се появиха 10 нови имена, които работят на доста по-ниска цена, метат по пътя си всичко, пеят по участия всичко. Запишат две песни в студио и после по участия пеят всичко актуално и старо през годините, също записано в студио или т.нар. лайф записи.  Губи се балансът, доверието. Навремето бяхме по-сплотени, защото вървяхме към една идея - тази музика да се развие, да се изчисти, да има съдържание. В онзи период попфолкът беше по-чувствен, сега е по-агресивен. 

- Има ли носталгия по онова време?

- Чак носталгия не бих казала. Хората, които са израснали със "Залезът и зората", и днес да им я пуснеш пак ще реагират по този начин. "Луда по тебе" също, която е емблема, религия. Всяко време си има своята музика, своите хитове, своето преживяване. Порасналите деца пак пеят "Залезът и зората". (усмихва се)

- Ако трябва да пееш в далечна страна, където не познават творчеството ти, кои три песни смяташ за най-големите си хитове и би ги изпяла пред тях?

- Те са повече, но най-голямата ми емблема е "Луда по тебе". Това е песента, която е непреходна, остава във времето. Покрива от малко до голямо, от миналото и бъдещето, тя е феномен. Втората, която бих изпяла, е "Залезът и зората", която е поетична и романтична и може би най-съдържателната ми песен. На трето място ще поставя "Името ти" като нещо ново, което също се утвърждава като моя емблема. 

- И за финал да те попитам да не обмисляш още някоя изненада за почитателите си докрая на годината?

- Не знам... Имам много идеи, което е хубаво. Работя, не съм се спряла.  Не се ограничавам, но не искам и да обещавам. Не знам дали утре няма да ни спрат пак от работа, колко време ще продължи и въобще какво ще се случи след тази лятна еуфория. Никой нищо не знае и аз самата съм притеснена от икономическата криза, която леко започва да прозира и да мирише./show.blitz.bg

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

 

 

 

 

Коментирай

Жаклин

Жаклин 27.08.2020 7:06

Много хубави песни и клиповете към тях! Камелия винаги е супер,хубави песни ,а и тя е чаровница! Пожелавам и успех и още нещо което да я направи още по щастлива!

Стеф

Стеф 29.08.2020 2:21

Луда по тебе...религия?!?! Ако не беше тъжно, щеше да е комично, но все пак става дума за една 50- годишна тунингована лелка, която май е тресната здраво от деменция! Фънки се изразява най добре за подобни сервитьорки...