Денис Касъмов: С всяка изминала година BG MUSIC Festival става все по-интересен

Денис Касъмов: С всяка изминала година BG MUSIC Festival става все по-интересен

На 7 и 8 юни за трета поредна година Сандански ще бъде домакин на BG MUSIC Festival. Общо 20 изпълнители ще премерят сили тази година в опит да впечатлят жури и зрители. А организаторите са подготвили и голяма изненада за посетилите в летния театър в Сандански - изява на най-популярните тийнзвезди в момента, сред които са Криско и Дара. Организаторът на събитието Денис Касъмов проговаря пред нашата медия за тайните на фестивала и очакванията на хората и изпълнителите. 

 

- Г-н Касъмов, за трета поредна година организирате BG MUSIC Festival. С какво ще бъде по-различен тази година?

-  BG MUSIC FESTIVAL е първият уникален по рода си за България ежегоден национален музикален форум с конкурсен характер за изява на артисти-изпълнители с нови авторски песни в стиловете на съвременната популярна музика - поп, рок, хип-хоп/R&B и всички останали стилове и подстилове в модерното комерсиално музикално изкуство. С всяка изминала година ивента става все по-интересен и различен, а какви изненади точно сме подготвили за меломаните през тази година, предпочитам да запазя в тайна, като гарантирам, че събитието ще покаже за трета поредна година, че е най-значимото в БГ музиката!

- Колко изпълнители се записаха тази година и лесно ли отсяхте най-добрите, които да вземат участие?

- Още в началото на 2019 получихме 154 заявки за участие в конкурсната програма на фестивала от артисти-изпълнители и автори от България и чужбина. Правилникът позволява колаборации между родни и чуждестранни музиканти. Една от целите е да се предостави възможност за национална и международна изява на български артисти-изпълнители и автори в контекста на европейската и световна модерност. Мисията е BG MUSIC FESTIVAL да се изгради и утвърди като традиционен културен форум и лице на съвременната българска музика пред България, Европа и света. Изборът се осъществява от учредено от организационния комитет на Фестивала Селекционно жури, което работи анонимно, независимо един от друг, по общи критерии на лична и професионална отговорност. Смятам че и тази година има доста добри участници, като най-високо оценените сред тях ще видим през конкурсната вечер на Фестивала.

- Имате ли си вече личен фаворит?

- Мои лични фаворити са всичките двадесет на брой финалисти. Пожелавам успех на всеки един от тях. Наградният ни фонд е един от най-големите в България, като той съдържа много финансови и нефинансови възнаграждения. Три първи награди в категории поп, рок, хип-хоп/R&B, отредени от Фестивалното жури, награда на Журналистическото жури, награда на публиката, награда на телевизионните зрители, награда на участниците във Фестивала, Награда на Кмета на Община Сандански, много други награди от партньори на събитието.

- Смятате ли, че познат изпълнител има по-голям шанс на такъв форум пред някой, на който това ще му бъде първа по-голяма изява?

- Категорично не, що се отнася за наградите на Фестивалното и Журналистическото жури. Все пак те са изградени от безспорно доказани авторитети в националната и международна музикателно-развлекателна индустрия, като всички те залагат своите имена, за които са работили и са градили дълги години наред, върху оценката си. През изминалите издания на фестивала участници са били както познати имена, така и дебютиращи такива, като практиката е доказала, че в повечето случаи за отличие успяват да се преборят и артисти-изпълнители, които не са чак толкова познати на широката аудитория и публика. Важни са качествените показатели на самата нова авторска песен и артистичното й изпълнение от страна на участника, не толкова разпознаваемостта му и популярността на името му. Журито се старае да бъде максимално обективно при оценяването, като за всеки случай за да може вота да бъде максимално обективен, ние като организатор сме се подсигури, за това при оценяването автоматично отпадат най-високата оценка и най-ниската оценка, за да избегнем максимално евентуални пристрастия и манипулации. Част от уважаваното жури пред годините са били Орлин Горанов, Велизар Соколов – Заки и Боби Иванчев (дует Авеню), Spens, DJ MARTI G, Dj Dian Solo, Стоян Михалев и много други.

- Сред участници прави впечатление името на Боби Ваклинов, който сме свикнали да го виждаме в друга роля...

- Повелителят на Златния скункс! J През 2019 година имаме доста готини, разнообразни и всестранно развити личности, финалисти в конкурса, като голяма част от тях са завършили или практикуват и други професии извън музиката. Скандалният Bobby репортер на Star Reporters - кошмарът на всяка плеймейтка и златотърсачка, Тодор Георгиев Toshey - финалист от “Гласът на България”, Theo - волейболист, син на талисмана на националния отбор по волейбол и кралят на DJ-ите - DJ TEDDY GEORGO, Ричард Рачев Richard - IT специалист, Rally Spassova - преподавател по английски език, невероятно талантливата NELS, Danny Levan, Цвети Радойчева, нестандартните Антифриз, трио Elegance и Николай Иванов, Наталия Тенева - балерина с кулинарни заложби, MINA - театрална актриса, солистка на Софийска филхармония, MEIA – модел и маркетинг специалист, MADJUNA - електротехник, финалист в “България Търси Талант“, KOKOLEA - столична мутреса хаха, Icou - професионален войник от сухопътни войски на българската армия, участвал в мисии в Афганистан, ALONEBEATS x DOCCIYI x Plamski - здравен мениджър, колекционер и инженер, Boyanski - корабен проектант и океански инженер от Висшето военноморско училище, Божидара Симеонова - автор на детски приказки, стихотворения и гатанки. Награждавана в Национален детски литературен конкурс „Искри” на БНР, национален онлайн конкурс „БГ Таланти”, годишната награда на Джон Бризби за талантливост и оригинално мислене.

През изминалите две издания на BG MUSIC FESTIVAL сме имали познати на широката аудитория участници като Славин Славчев, Ice & Martinna, Симона Загорова, Моисей, Диона, Стивън Ачикор, DIVA VOCAL & DJ DIASS, Klavdya, ЕVA, JJ, Dorothy Takev, Flex, Георги Щерев, TraYan и много други.

- Лесно ли се прави такъв фестивал? Пред какви трудности сте изправен?

- Организацията на подобен мащабен ивент с национално и международно значение, който претендира да бъде най-значимото събитие в БГ музиката и нейното лице пред България, Европа и света, определено не е лесна. Подготовката за всяко ново издание започва още с приключването на предходното и трае около една календарна година. Трудностите са много, но успяваме да се справим с тях вече трета поредна година и продължаваме да даваме зелена светлина на българската музика! Тук е моментът искрено да благодаря на г-н Кирил Котев – Кмет на Община Сандански, на самата Община и на целия екип, защото без тяхната подкрепа, нямаше да съумеем да реализираме проекта. Благодаря им за проявеното разбиране и вещина в управлението на процесите и нашите взаимоотношения. Пожелавам им здраве и сполуки във всички техни бъдещи действия и начинания и дай Боже да продължаваме да пишем заедно новия завет на съвременната популярна българска музика и модерното комерсиално музикално изкуство в България oще дълги години наред.

- А защо избрахте точно Сандански за домакин на фестивал?

- Сандански е една изключителна и уникална туристическа и културна дестинация. Ако все още има хора, които не са я посетили, ги приканвам да го направят именно на 7-ми и 8-ми юни 2019, петък и събота, когато ще се проведе BG MUSIC FESTIVAL или през всяко друго време на годината, когато имат възможност.

- Кои ще бъдат гост-изпълнителите и защо избрахте точно тях?

- Традицията, която се стремим да изградим по отношение на гост-изпълнителите, хедлайн на фестивала, е всяка година да бъдат top trending артисти-изпълнители, като през изминалите две издания хедлайн са били Криско, Тита, 100 кила, Гери-Никол, Кристо, Deep Zone Project, Дичо и Теди Кацарова, дует Авеню и много други. През двете фестивални вечери на 2019 сме заложили на имена като Криско, Дара, Murda Boyz, IVY, Monty & Petya Alexa, като очаквайте и още изненади на място в летния театър на град Сандански. Ще изригнем както подобава! 

Интервю на Красимир КРАСИМИРОВ 

 

Коментирай