logo

Миле Китич се уреди с космическа пенсия!

Миле Китич се уреди с космическа пенсия!

Легендата на сръбската турбофолк музика Миле Китич се уреди с немска пенсия, на каквато ще завидят дузина негови колеги у нас.

Изпълнителят на „Кило доле, кило горе“ получава всеки месец по 1600 евро вече втора година.

68-годишният музикант плащал данъците си в Германия повече от две десетилетия. Започнал по време на войната в Югославия през 90-те, когато инфлацията била много висока. Според източник, близък до певеца, самият той не е знаел, че е получил условие за пенсиониране,  пише сръбският „Блиц“, цитирани от "Телеграф". 

Известният любимец уж разбрал за това едва след като бил информиран от представители на фонда в Германия.

Когато навършил 65 години, той получил писмо, с което му било съобщено, че може да предаде необходимите документи за пенсиониране. Звездният изпълнител направил това само няколко месеца по-късно. Предполага се, че Китич започва да плаща данъци в Германия през 1994 г., защото това е единственият начин да получи работна виза, но тогава дори не си е мислил, че един ден ще се възползва от това.

Миле броял около 10 000 евро годишно за данъците на апартамента си в Германия, като парите изкарвал само от няколко концерта. „Веднъж изгорях в живота си и оттогава се грижа за него. Въпреки че не по моя вина, през 90-те години се наложи да изплатя 100 000 марки лихви поради неплащане. Но сега плащам правилно данъците си в Германия, където имам това задължение, където и да отида, защото имам къде да живея там", добавя идолът на няколко поколения българи.

Точно на другия полюс е победителката от първото издание на фестивала „Златният Орфей“ Мими Николова. На 30 юни легендарната певица ще навърши 82 г., а приходите й са почти символични. Наскоро Министерството на културата обяви, че ще я награди със „Златен век“ и парична премия.

Изпълнителката на хита „Замълчи, замълчи“ от филма „Любимец 13“ не крие, че повече се зарадвала на сумата, която ще получи, отколкото на плакета. С неудобство естрадната звезда признава, че е принудена да оцелява с унизително ниска пенсия в размер на едва 200 лв. „Толкова е мизерна, че ме е срам да я кажа. Но знам, че няма да има ефект от оплакването ми. И какво като кажа, че вземам 200 лв.?! Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха малки. Добре, че съм здрава и попявам тук-там“, коментира неуморната Николова. За разлика от доста свои колеги тя отдавна не се е изявявала на големите сцени у нас. Концерти в НДК и други зали из България не са ѝ по силите, но продължава да жадува за своята публика. Заедно с музиканта Петър Железаров често изнасяли бутикови концерти в галерия „Дечко Узунов“, за които винаги имало публика на опашка./show.blitz.bg

Коментирай

Радо

Радо 20.06.2020 11:46

И смешно и жалко 200лв.

За Миле Китич не знам ,но

За Миле Китич не знам ,но 21.06.2020 9:26

Гласът на Мими Николова е абсолютно непроменен с годините .Невероятна певица.